Sherlock Holmes – ajankohtainen sankari


Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yksi Lontoon kuuluisimmista osoitteista on lienee Baker Street 221b. Siellä asuu Sherlock Holmes ystävänsä tohtori Watson kanssa. Viime aikoina on vanha nuuskija ollut monessa uudessa muodossa saatavillamme: kesällä esitettiin BBC:n loistelias sarja Sherlock (Uusi Sherlock suomennettuna!), kaksi Guy Ritchien ohjaamaa elokuvaa tehtiin vuosina 2010 ja 2012 ja uusia painoksia kirjoista tulee jatkuvasti. Myös sarjakuvia ilmestyy.

Mikä on Sherlockin salaisuus? Sir Arthur Conan Doylen keksimä yksityisetsivien ”isä” on nerokas päättelykyvyn haltija. Hän pystyy yhdellä silmäyksellä kertomaan, mitä olet syönyt aamiaiseksi, millä saavuit hänen vastaanotolleen ja jopa siviilisäätysi. Häneltä ei jää pieninkään yksityiskohta huomaamatta ja hän tekee johtopäätöksiä asioista, jotka muille ovat pelkkää sivuhavaintoja (”Miksi koira ei haukkunut yöllä?). Hänen parinsa tri Watson taas on kirjoissa hieman yksinkertainen, Holmesia ihaileva ja hänen seikkailujaan muistiinmerkitsevä kumppani. BBC:n Sherlock-sarjassa Jim Watson on sotaveteraani, mestariampuja ja hieman kriittinen Holmesin kumppani, joka joutuu jatkuvasti korjaamaan ihmisten käsitystä heidän suhteensa laadusta.

Holmesin hahmoa on käytetty lukuisissa sekä nuorten että aikuisten kirjoissa, puhumattakaan tv-sarjoista ja elokuvista. Onpa hänestä tehty piirroselokuviakin, nimittäin Basil Hiiri. Myös Mikki Hiiri –sarjakuvissa esiintynyt Herlokki Solmusen esikuva on vanha kunnon Holmes. Nuorten kirjasarja Baker Streetin iskuryhmä taas kertoo nuorista katujen kasvateista, jotka Holmesin suojatteina ratkovat rikoksia Lontoossa.

Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt BBC:n uusi sarja. Siitä on ilmestynyt 6 osaa, joista loistavin oli 4. osa. Siinä Irene Adler (The Woman Holmesin mukaan) juonitteli Sherlockimme pään menoksi. Uudessa sarjassa myös Baskervillen koira on saanut uuden, nykyaikaisen käsittelyn. Viimeinen osa jäi jännittävään tilanteeseen; Watson samoin kuin koko muu maailma luulee Holmesin syöksyneen kuolemaan, ei kuitenkaan Reichenbachin putouksilta, vaan proosallisesti talon katolta. Miten tarina jatkuu? Sitä joudumme odottamaan, toivottavasti vain vähän aikaa.

Kirjastoista löytyy Sherlock Holmesiin liittyen kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja eri vuosikymmeniltä. Voit tarkistaa saatavuuden Lapin Kirjasto hausta.

Mainokset

Tietoja LeeVaara
Kirjastoammattilainen, joka tykkää vaikka mistä: kirjallisuudesta lähinnä sydäntä on lasten- ja nuorten kirjallisuus ja vanhanajan dekkarit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: