Kuinka voit, Italia?


Roberto Saviano: Järistyksen jälkeen. Tositarinoita Berlusconin Italiasta

WSOY 2012

Tutkiva journalisti ja kirjailija Roberto Savianon dokumenttikuvausta  Gomorra. Mafian valtakunta (2007) on käännetty yli 50 kielelle. Teos kuvasi Napolin seudun mafian, Camorran, erityispiirteitä ja paljasti tämän maailmanlaajuisen  rikollisjärjestön toimintatapoja ja yksittäisiä johtohahmoja.  Saviano sai paljastamiltaan rikollisryhmiltä tappotuomion ja elää nykyään Italian poliisin suojeluksessa.

Järistyksen jälkeen on artikkelikokoelma, jonka tekstit pääosin perustuvat Savianon isännöimään Italian yhteiskunnallisia ongelmia  ruotivaan suosittuun televisio-ohjelmasarjaan. Lisäksi mukana on artikkeleita, jotka perustuvat keskusteluihin  poliisin ilmiantajaksi ryhtyneen mafiapäällikön kanssa.

Mafian  lonkerot ulottuvat liike-elämän ja politiikan huipulle ja ovat viime vuosina levittäytyneet myös Pohjois-Italiaan. Mafian valtti on jäseniltä vaadittu ehdoton kuuliaisuus ja häikäilemätön väkivalta. Huuumekaupalla ja muulla rikollisella toiminnalla saatu varallisuus ujutetaan rahanpesun kautta lailliselta vaikuttavaan liiketoimintaan. Korruptio rehottaa. Kuntien ja kaupunkien virkamies- ja luottamusmieshallinto on ostettavissa.  Media on aina valmis loanheittoon niitä vastaan jotka paljastavat omistajatahojen kannalta ikäviä tosiasioita.

Vaikka Savianon kuvauksen perusteella  Italia on poliittisen ja taloudellisen sekasorron vallassa, hän näkee kuitenkin sen vastapainona  myös positiivisia  esimerkkejä kansalaisyhteiskunnan vahvistumisesta  ja ruohonjuuritason liikehdinnästä. Hän nostaa esiin henkilöitä  ja vapaan kansalaistoiminnan liikkeitä jotka uskaltavat vastustaa korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta tietäen samalla vaarantavansa henkensä.

Kyösti Satokangas

Kolarin kirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: