Teiniangstia huumorilla


Emmy Abrahamson: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä  (Karisto 2012)

Ei ole helppoa olla teini-ikäinen. Erityisen vaikeaa se on 16-vuotiaan ruotsalaisen Alicjan mielestä, jolla sattuu olemaan puolalainen äiti. Otetaanpa esimerkiksi vaikka iho-ongelmat, joita murrosikäisellä riittää: Miksi ihmeessä äidin pitää mennä kertomaan Alicjan näppylöistä koko suvulle, miksei mitään asiaa voi pitää yksityisenä? Nyt tädit Puolasta soittelevat Alicjalle hyvää tarkoittavia, mutta äärettömän noloja ihonhoitoneuvoja.    

Puolalainen suku pitää muutenkin tiukasti yhtä. Äiti majoittaa ilman muuta pulaan joutuneen serkkunsa ja tämän sikamaisen tyttären Alicjan kotiin. Ja kuka joutuukaan pitämään seuraa vastahakoiselle Celestylle? Alicja tietysti! Aivan kuin kesä ei olisi muutenkin jo pilalla. Kaiken huipuksi Alicja joutuu lähtemään tapaamaan Sylwian ja Celestyn kanssa Paavia, tämä kun sattuu olemaan sopivasti Ruotsissa vierailulla. Eihän Alicja edes ole katolilainen.

Keittiön ja kylpyhuoneen remonttiakaan Alicjan äiti ei voi antaa ruotsalaiselle firmalle, ei vaikka se tulisi loppujen lopuksi halvemmaksi, ja remontti ehkä valmistuisikin joskus. Sen sijaan äiti tuo Puolasta pari remonttimiestä tekemään remonttia, pimeästi tietysti. Ja kukapa muukaan kuin Alicja joutuu valehtelemaan viranomaisille ja sähköyhtiön miehille, kun kaapeli kaivetaan vahingossa poikki.

Vaikka Alicjan äiti järjestää kesäksi kaikenlaista sotkua, pahimman sotkun järjestää kuitenkin Alicja itse. Hän nimittäin ihastuu samaan poikaan kuin paras ystävä Natalie. Ja Olakin tuntuu pitävän Alicjasta enemmän kuin Nataliesta. Kuinka käy Alicjan ja Natalien ystävyyden, jos Alicja vie Natalien ihastuksen? Onko Alicjan pakko valita Olan ja parhaan ystävänsä välillä?

Hyväntuulinen kirja sijoittuu 1980-luvulle; aikaan, jolloin maailma näyttäytyi puolalaisille hiukan erilaisena kuin ruotsalaisille.

Maria J.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: