Espanjalaisen dekkarisarjan ensimmäinen kirja


Alicia Gimenéz Bartlett: Petra Delicado ja merkityt tytöt

(Ritos de muerte)(Suom. Jukka Koskelainen. Tammi 2012. 323 s.)

Kirjan tapahtumat sijoittuvat  Barcelonaan. Petra Deliciano on ollut töissä poliisipiirin arkistossa ja juuri muuttanut uuteen asuntoon.  Rauhallinen arkistotyö ja kodin sisustaminen jää haaveeksi, kun hänet määrätään tutkimaan raiskaustapausta. Pätevämpiä henkilöitä ei juuri silloin ollut tehtävään saatavilla. Toki Petra  ottaa innokkaana haasteen vastaa. Hän saa työparikseen vanhahkon, hidasliikkeisen ylikonstaapeli Garsónin. He ovat vähän epäsuhtainen poliisipari, ainakin 1990-luvun Espanjassa, nelikymppinen nainen ja liki kuusikymppinen pieneltä paikkakunnalta siirron  Barcelonaan saanut  mies. Parin suhtautuminen toisiinsa on alun alkaen hyvin nihkeää ja kyräilevää.

Raiskauksia tapahtuu useampia, uhrien välisiä yhteyksiä etsitään. Lisäksi tapahtuu murha. Johtolankoja ei löydy. Tapaus mutkistuu ja pitkittyy.  Poliisiparin ammattitaito joutuu koetukselle. He joutuvat myös esimiesten ja median silmätikuksi.

Työpaineiden lisäksi Petran aikaa vievät kaksi entistä aviomiestä joiden kanssa on paljon selviteltäviä ongelmia vielä vuosia erojen jälkeen.

Suomalaista lukijaa hieman hämmästyttää ihmisten suhtautuminen virkavaltaan. Poliisiin ei turvauduta eikä  luoteta kuten meillä yleensä on tapana. Tiedotusvälineet häiritsevät tutkijoita vaatimalla koko ajan uutta tietoa tapauksista. Kun heille ei tietoa tule poliisilta, media ohjailee  tiedottamista varsin ronskisti, myös uhreja hyväksi käyttäen. Uhrien omaisten käytös poliisia kohtaan on vihamielistä ja hyökkäävää. Heidän käytöksensä syitä paljastuu tutkimusten edetessä.

Vaikka kirjassa tapahtuvat rikokset ovat vakavia, on tämä dekkari hyvää kesälukemista. Hauskaa sanailua ja kommelluksia on sopivasti. Sen verran juonta ja yllätyskäänteitä riittää, että mielenkiinto kirjan lukemiseen pysyy yllä. Välillä tuntui kyllä, että mitenkähän tästä voi enää rikosten ratkaisuun edetä. Mitenkään vauhdikasta rikostutkintaa tämä kirja ei ole.

Kirja on kirjoitettu 1990-luvulla, siitä johtuen kirja tuntuu mukavasti vanhanaikaiselta. Ei ole kännyköitä, sosiaalista mediaa tai tarkkoja dna-analyysejä tutkimuksien apuna. Eikä lukijaa kiusata kauhistuttavilla, yksityiskohtaisilla selostuksilla rikosten jokaisesta yksityiskohdasta.

Kirja on rikossarjan ensimmäinen  osa, kirjoitettu vuonna 1996. Luultavasti sarjaa suomennetaan lisää.  Tähän mennessä sarja on kahdeksanosainen. Espanjassa kirjoista on tehty myös tv-sarja.

Helena Ku.

Mainokset

Tietoja Helena Ku
Kirjastovirkailija Kemijärven kirjastossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: