Pitkiä päiviä, arkisia askareita


Ranta, Sirkka-Liisa: Naisten työt: Pitkiä päiviä, arkisia askareita. Karisto 2012, 240 s.

Sirkka-Liisa Ranta on filosofian tohtori ja tietokirjailija, hän on kirjoittanut maaseudun kulttuurihistoriaan liittyviä kirjoja. Tässä tuoreimmassa teoksessaan hän on paneutunut suomalaisen maaseudun naisen historiaan, menneeseen aikaan.

Naisten työt teos käsittelee maaseudun naisten töiden suurta muutosta sadan vuoden ajalta aina 1960- luvulle saakka. Lukijalle esitellään yleisesti – joitakin asioita taas hyvinkin yksityiskohtaisesti – kuvin ja kirjoituksin naisen työntäyteistä elämää. Kirjan teksti on kertovaa ja sitä on helppo lukea. Aineistoa teokseen kerättäessä on nähty paljon vaivaa, lähteinä on käytetty mm. Emäntälehden ja Kotilieden kirjoituksia nostalgisine kuvineen.

Teos kertoo ajasta jolloin naisten ja miesten työnjako on ollut tiukkaa, poikkeuksena sota-aika. Voin kirnuaminen, lampaiden keritseminen, mattojen kutominen, leipominen, kaikki raskaita, aikaa vieviä töitä ja kaikki tehtiin itse. Kirjan otsikon alla ”Nainen vesijohtona ja viemärinä” kuvaillaan yhtä naisten rankimpia töitä, vedenkantoa. Vettä kului valtavat määrät päivittäin. Vedenkantoon keksittiin erilaisia apuvälineitä, yksi niistä oli paljon puhuvasti ämmänlängiksi nimetty kantolaite.

Naisten ensimmäisiä ammatillisia kouluja olivat heidän perinteisiin töihinsä liittyvät käsityö- ja kutomakoulut, sekä karjanhoito- ja meijerikoulut. Vähitellen naiset  laskivatkin käsistään käsikivet, keritsimet, korennot, vesikelkat, sirpit  ja kartut. He kouluttautuivat mitä erilaisempiin ja vaativimpiin ammatteihin – hoitaen edelleen vielä työpäivänsä jälkeen kodin työt.

Muita samalta tekijältä: Hellettä, heinäpoutaa: heinänteon kulttuurihistoriaa. Suomalaisen kirjallisuuden seura 2006. Maatilan pihapiiri, Suomalaisen kirjallisuuden seura 2003. Tupa (yhdessä Juhani Seppovaaran kanssa), Rakennusalan kustantajat 2000.

Suoma H.

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: