Lewycka, Marina: Meidät kaikki on tehty liimasta (Sammakko 2011)


Tarinan tärkeät henkilöt:
Kirjan kertoja Georgie, toimittaja-kirjailija, joka kirjoittaa artikkeleita liima-alan ammattilehteen sekä haaveilee saavansa valmiiksi rakkausromaanin. Yrittää koota elämäänsä aviomiehen jätettyä hänet yllättäen. Asuu murrosikäisen, vaitonaisen nettifriikin poikansa kanssa, jonka elämä meinaa suistua raiteiltaan.

Naomi, israelilaisemigrantti, joka etsii aarteita roskalavoilta ja on tiukka ammattilainen, mitä tulee marketin parasta ennen päivänsä ohittaneisiin tarjoustuotteisiin. Asuu hyvällä alueella olevassa, mutta ränsistyneessä talossa kissalaumansa kanssa.

Erinäinen joukko sosiaalityöntekijöitä ja kiinteistövälittäjiä sekä palestiinalainen remonttireiska apulaisineen.

Tarinan kulku suurinpiirtein:
Naiset tapaavat Georgien roskalaatikolla, jota Naomi on penkomassa. Roskistapaamisen seurauksena naisista tulee ystävykset ja kohta Georgie huomaakin pyytämättään joutuneensa myös vanhan naisen asioidenhoitajaksi.
Naomin menneisyyttä verhoaa salaperäisyys, jota luonnostaan utelias Georgie ajautuu tutkimaan. Tutkintaa kaipaa myös sosiaalityöntekijöiden ja kiinteistövälittäjien toimet Naomin jouduttua sairaalaan. Georgie toivoo löytävänsä vihjeitä Naomin menneisyyteen vanhasta saastaisesta talosta, jossa hän käy ruokkimassa Naomin kissaperhettä.
Sosiaalityöntekijän kiinnostus kiinteistöä kohtaan saa Georgien salapoliisivaistot heräämään ja tutkinta saa uusia ulottuvuuksia. Naomia yritetään pakottaa muuttamaan hoitokotiin ja myymään kiinteistönsä. Georgie käy taisteluun ystävänsä kodin sekä itsemääräämisoikeuden puolesta.

Mistä kirja kertoo?
Kirja kertoo juutalaisvainoista, pakolaisuudesta, pelastumisesta. Se kertoo historian tragedioista ja siitä kuinka toisten pelastus voi olla toisten kärsimys. Kuinka asioilla ja tapahtumilla on aina monta puolta. Se kertoo siitä, kuinka historia voi vaikuttaa myös nykypäivään.
Kirja kertoo ahneudesta ja säälimättömyydestä, vanhusten kohtelusta ja perhesiteistä. Se kertoo myös rakkaudesta, yhteisöllisyydestä, auttamisenhalusta ja siitä, että ystävyyttä voi olla yli uskon- tai poliittisten rajojen. Kirja kertoo kaikesta tästä ja vähän muustakin, huumorilla höystettynä.
Se kertoo tietysti myös siitä, kuinka meidät kaikki on tehty liimasta. Ja mitä se sitten tarkoittaa? Sen saat selville lukemalla kirjan. Suosittelen.

Muita suomennoksia Marina Lewyckalta:
Traktorien lyhyt historia ukrainaksi
Muu maa mansikka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: