Suuret suomalaiset tutkimusmatkat


Suomalaiset tutkimusmatkat

Toimittanut Markku Löytönen.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2009.

Sisällysluettelo

Saatavuus Lapin kirjastossa

Suomalaiset ovat harrastaneet matkailun alalla muutakin mainittavaa  kuin 70-luvun seiväsmatkailua. Maantieteilijä Markku Löytösen toimittama muhkea teos kuvaa suomalaisten tiedemiesten ja naisten löytöretkiä  1700- luvulta nykypäivään. Tutkijoiden matkojen kuvausten mukana pääsemme käymään  maan kamaralla kaikissa maanosissa, avaruudessa  ja aineen ytimessä. Suomalainen tutkimusmatkailu on kansainvälisestikin  tunnettua ja tunnustettua, monelle yllätyksenä?

Teoksessa esitellään kaikki perinteiset kenttätutkimusta tekevät tieteenalat (esim. antropologia, kielitiede, geologia, maantiede, kasvi- ja eläintiede ja merentutkimus) sekä avaruudentutkimus ja moderni fysiikka.  Tieteenaloittain jaoteltujen artikkeleiden kirjoittavat ovat alojensa johtavia asiantuntijoita.

Tämä  on ensimmäinen suurelle yleisölle tarkoitettu kokonaisesitys suomalaisesta tutkimusmatkailusta. Osa suomalaisista tutkimusmatkailijoista on kenties tuttu yksittäisten  matkakertomusten ansiosta, kuten esimerkiksi Kai Donner (Siperian samojedien keskuudessa vuosina 1911–1913 ja 1914, julkaistu 1915). 

Teoksen sivuilla seikkailee  monikirjava joukko tutkijoita, joiden matkallelähdön pontimena on usein tieteellisten päämäärien lisäksi ollut puhdas seikkailunhalu. Suomalainen tutkimusmatkailu valistuksen ajalta (1700-luku) asti on ollut yhteydessä kansainvälisiin tieteellisiin ja aatteellisiin virtauksiin ja pyrkimyksiin.

Kirjasta selviää  esimerkiksi se, että James Cookin  ensimmäisellä maailmanympäripurjehduksella (1761-1771) oli mukana suomalainen luonnontieteilijä ja Linnén oppilas Herman Spöring nuorempi. Hän kuoli matkalla ja haudattiin Intian Valtamereen. Uuden – Seelannin rannikolla sijaitsee Spöringin mukaan nimetty saari.

Aihepiiristä kiinnostuneen kannattaa tutustua myös teokseen  Matka-arkku : suomalaisia tutkimusmatkailijoita / toim. Markku Löytönen. SKS 1989. Saatavuus Lapin kirjastossa.

 

Sankarimatkailijoita ovat suomalaisetkin. HS 24.12.2009. 

 

Kyösti Satokangas

Kolarin kirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: