Nuoruus sairauden varjossa


Jenny Downham: Ennen kuin kuolen

16-vuotias Tessa kertoo elämästään parantumattoman sairauden kanssa. Hän on sairastunut leukemiaan murrosiän kynnyksellä. Nyt tauti on siinä vaiheessa ettei lääketieteellistä parannuskeinoa ole.

Tessalla on murrosikään kuuluvat kohellukset jääneet sairauden aikana kokematta. Myös  ystävyyssuhteet kavereihin ovat katkenneet , sillä Tessa ei käy koulua enää.

Tessa tekee listan asioista joita hän aikoo kokea tai tehdä ennen kuolemaansa. Kun hän alkaa toteuttaa listaansa, hän laittaa koko perheensä lujille.

Osa listan asioista on ihan normaaleja nuorten juttuja, joita Tessa ei ole kuitenkaan tehnyt tai kokenut  itse. Osa menee laittomuuden puolelle tai saattaa Tessan heiveröisen terveyden todelliseen vaaraan.

Isä on jäänyt kotiin hoitamaan tytärtään, hän myös tutkii vaihtoehtoisia parannuskeinoja sairauteen. Tessalla on pikkuveli, joka joutuu elämään sairauden varjostamaa elämää. Perheen äiti on muuttanut pois kotoa. Tessan listan yksi asia on saattaa vanhemmat taas yhteen. Listan toteuttamisessa Tessalla on mukana  Zoey, ystävä, joka ei ole kaikonnut muiden lailla sairauden myötä. Myös naapurissa asuva Adam tulee Tessan elämään mukaan.

Ennen kuin kuolen on kirja sairaudesta , mutta myös nuoruudesta, murrosiän kapinoinnista, kapinoinnista sairautta vastaan, sairauden hyväksymisestä tai kieltämisestä.

Tessan kertomusta ei voi kyynelehtimättä lukea, niin koskettava kertomus se on.

   Jordan Sonnenblick: Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja

 Steven on 13-vuotias poika, jonka elämä muuttuu dramaattisesti      hänen pikkuveljensä sairastuttua leukemiaan. Sairauden kokeminen on tietysti ainutlaatuista sairastuneelle, mutta sairauden seuraaminen on raskasta koko perheelle. Kaikkien elämä muuttuu. Perheen äiti joutuu jäämään töistä pois hoitaakseen pikkupoikaa, isä tekee paljon ylitöitä, jotta perhe selviäisi taloudellisesti sairauden aiheuttamista kustannuksista.

Steven yrittää pitää pikkuveljensä sairauden salassa koulutovereiltaan ja opettajiltaan.Tämä käy henkisesti raskaaksi ja mahdottomaksi.

Steven kertoo tarinaansa humoristisesti. Kerronta on uskottavaa 13-vuotiaan pojan läppää vitsailuineen. Mokailujen ,varsinkin tyttöjen kanssa tapahtuvien, korostaminen kuuluu tyyliin. Silti herkkää ja ihmissuhteita hyvin kuvaava tarina.

Mainokset

Tietoja Helena Ku
Kirjastovirkailija Kemijärven kirjastossa.

3 Responses to Nuoruus sairauden varjossa

 1. leevaara says:

  Lukulistalle menee heti, vaikka yleensä en sairauksista halua lukea…

 2. Kati V. says:

  Tuo oli kyllä yksi koskettavimmista sairausaiheisista kirjoista, mutta onnistui silti olemaan aito ja tuore. Pidin siitä kovasti.

 3. Monaliz says:

  ”Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja” on uusi tuttavuus, ”Ennen kuin kuolen” on tällä hetkellä lainassa, odottelee vain hyllyssä että ehtisi jossain vaiheessa vielä lukemaankin 🙂

  Sairauksia käsitteleviä kirjoja en ole juurikaan lukenut, mutta Kuin Viimeistä Päivää (Before I Fall) ja Jos Vielä Jään (If I Stay) kannattaa ihan ehdottomasti lukea, vaikka käsittelevätkin pääasiassa kuolemaa, eivät niinkään sairautta. Nenäliinoja vain kannattaa varata sitten viereen! 😉

  Monaliz @ Mind Reading?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: