Kenelle kunnia kuuluu?


Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö, Tammi 2011.

Tara on 17-vuotias, kaunis ja kyvykäs kurdityttö, joka on perheineen asunut Suomessa jo yhdeksän vuotta. Hän taitaa kielen ja tavat.  Seitsemäntoistavuotias nuori nainen haluaa pukeutua muodikkaasti, meikata, tavata kavereitaan, myös poikia.  Tämä ei kuitenkaan ole sopivaa Taran perheen näkökulmasta.  Taran koetellessa kevyesti rajojaan, hän saa vastaansa järkähtämättömän isän. Perheen miesten mielipiteet kumpuavat oman kulttuurinsa ikiaikaisista käsityksistä naisen asemasta. Nuori nainen on perheen miesten suojeluksessa, kunnes hän on avioitunut. Jos tytär niskottelee, häntä rangaistaan. Isän ja tytön konflikti kärjistyy useaan otteeseen väkivaltaiseksi, joten Tara hakeutuu viranomaisten suojiin ja päätyy turvakotiin.

Turvakodissa Taran elämä rauhoittuu, mutta jatkuva pelon ja väkivallan uhka eivät päästä tyttöä otteestaan. Mihinkään eikä kehenkään voi oikein luottaa, sillä perheen miehet eivät anna kokemaansa nöyryytystä anteeksi. Tara on lainsuojaton koko kurdiyhteisön silmissä. Onko Taran pelättävä koko loppuelämänsä?

Pidin kirjassa erityisesti siitä, että Marja-Leena Tiainen nostaa Taran tarinan rinnalle suomalaisen perheväkivallan. Näin lukija välttyy mielikuvalta, että kaikki paha tulee aina jostain muualta. Tiainen on konkari nuortenkirjallisuuden kentällä ja kannattaa tutustua mm. hänen hienoon trilogiaansa Alex-pojasta, jossa käsitellään pakolaisuuden teemoja nuoren kokemana.

Johanna A.
Saarenkylän kirjasto

Mainokset

Tietoja Johanna A
Johanna A työskentelee Saarenkylän kirjastossa kirjastonhoitajana. Viime aikoina hän on lukenut mm. puutarhakirjoja, sarjakuvia, lasten kuvakirjoja ja kaunokirjallisuutta.

One Response to Kenelle kunnia kuuluu?

  1. Kahden maailman tyttö ja Alex-sarja kuuluvat minunkin suosikkikirjoihin. Tiainen osaa kertoa yksinkertaisen uskottavasti kipeitäkin asioita. Hän antaa suomalaisille (nuorille) uuden näkökulman siihen miksi ihmiset lähtevät kotimaastaan tai toimivat meidän kulttuuristamme katsottuna järjettömasti.
    Nuortenkirja jää valitettavasti usein aikuisten kaunokirjallisuuden varjoon. Kahden maailman tyttö on kelpo vastus esim. Jari Tervon Laylalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: