Martti Ahtisaari, ”eternal displaced”, ikuinen evakko


Katri Merikallio ja Tapani Ruokanen ovat koonneet Martti Ahtisaaren elämää ja saavutuksia muhkeaan kirjaan Matkalla. Martti Ahtisaaren tarina.  Kirja perustuu laajalti Martti Ahtisaaren haastatteluihin.  Ajankohtainen kirja monessa mielessä, nyt kun  Suomessa oli presidentinvaalit ja maailmalla edelleen monenlaisia konflikteja menossa.  

Kirjan lähtökohtana on tekijöiden mukaan toivomus, että ”lukijalle syntyisi uudenlainen kuva ja ymmärrys ponnisteluista ja saavutuksista,  joiden ansiosta presidentti Martti Ahtisaari palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla”.   Hyvin perusteellisesti selostetaankin Namibia, Kosovo, Aceh. Lukija pääsee mukaan neuvottelupöytiin seuraamaan tapahtumia.  Hänen työkokemuksensa perusteella käy ymmärrettäväksi, ettei kotimaassa tunnettu kovinkaan paljoa ihminen Martti Ahtisaarta.

Martti Ahtisaari oli ensimmäinen kansanvaalin kautta valittu presidentti monessa mielessä, sekä sosialidemokraattisen puolueen ehdokkaaksi että varsinaisessa presidentinvaalissa.   Lähihistorian lukeminen antaa taustaa nykyiselle presidentin tehtävistä ja oikeuksista käytävälle keskustelulle. Martti Ahtisaari oli ensimmäinen parlamentaarisesti suuntautuneen lainsäädännön presidentti , eikä hän kokonaan suostunut kaventamaan tehtäviään. EU-huippukokoukset, suhde hallitukseen, nimitysvalta olivat paikkoja, joissa uutta lainsäädäntöä testattiin.

Martti Ahtisaari matkusti presidenttiaikanaan myös eri puolilla Suomea, maakuntamatkoilla hän tutustui paremmin koko maahan ja myös kansalaiset tutustuivat presidenttiinsä . Näistä ja presidentin ja median suhteista kirjassa on myös  mat lukunsa ja johtopäätöksensä.

Lähihistorian teosten lukeminen tuo joskus yllättäviä  tuntemuksia: Näinkö se olikin?  Eikä tuosta olekaan tuon pidempi aika?  Oliko silloinkin lama? Ja niin siitäkin selvittiin.  Niin tätäkin kirjaa lukeva voi nuo ajat elänyt tuntea.

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: