Satu-Pekan pitkä juoksu


Jean Echenoz: Pitkä juoksu, Tammi 2010
suom. Erkki  Jukarainen

Pienoisromaani kuvaa tšekkiläisen juoksijalegendan Emil Zátopekin (1922-2000) elämänkulkua kenkätehtaan oppipojasta Tšekkoslovakian urheiluliiton tiedotuskeskuksen arkistonhoitajaksi.  Kronologisesti etenevä kertomus alkaa Saksan hyökkäyksestä Böömiin ja Määriin vuonna 1939 ja päättyy vuoteen 1968 neuvostosotilaiden Prahan miehitykseen. 

Alun perin Zátopek ei  ollut juurikaan kiinnostunut urheilusta, mutta oli pakotettu osallistumaan saksalaismiehittäjien järjestämään juoksukilpailuun.  Saatuaan kipinän juoksemiseen hän omistautui sille täysin. Zátopek olikin kuuluisa rankoista harjoittelurutiineistaan väsymyksestä tai kivusta välittämättä. Olosuhteilla ei ollut merkitystä – hän treenasi  satoi tai paistoi,  vaikka korkeissa luminietoksissa.  Zátopekin erityispiirteenä oli tuskaisa irvistys juoksun aikana ja hurja loppukiri.  Häntä kutsuttiinkin lempinimellä Tšekkiläinen veturi, niin ylivoimaiselta juoksijalta hän vaikutti.  Emil Zátopekin hallussa on 18 maailmanennätystä.

Echenozin tarina kuvaa Zátopekin pitkää juoksua aina Lontoon, Helsingin, Milanon, Sao Paolon ja Budapestin kautta Melbourneen.  Tšekkoslovakian suljetusta yhteiskunnasta huolimatta hän pääsi suhteellisen vapaasti kilpailemaan eri puolille maailmaa. Romaani keskittyy näihin kilpailumatkoihin. Suomi on hyvin esillä Helsingin olympialaisten ja sinnikkään kilpakumppanin Viljo Heinon vuoksi. Helsingissä Zátopek voitti  kultaa sekä vitosella, kympillä että maratonilla. Suomalaiset ihastuivat tähän ihmisveturiin ja nimesivät hänet tutummin Satu-Pekaksi.

Jean Echenoz on ranskalainen kirjailija, jonka tuotannosta on aikaisemmin käännetty suomeksi  teokset Pianossa ja Minä lähden.

Saatavuus:  Kirjaston toimipisteissä 5 lainattavaa kappaletta.

Erityistä:  Käy kuuntelemassa Ylen Elävässä arkistossa (www.yle.fi/elavaarkisto) Pekka Tiilikaisen selostus  5000 metrin juoksusta.  Kuuntele samalla myös Satu-Pekan terveiset suomalaisille! Rinnalla voi lukea myös Zátopekin ihaileman Paavo Nurmen kirjoituksia juoksemisesta kirjassa Täpärin voittoni ja muita kirjoituksia.

Muita urheiluromaaneja:
Tuomas Kyrö: 700 grammaa
Zinaida Lindén: Ennen maanjäristystä
Miika Nousiainen: Maaninkavaara
Kalle Veirto: Kahvakiekon alkeet: urheilujuttuja

Helena Kokko
Rovaniemen kaupunginkirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: