Kategoria(t): kirjavinkkaus, tietokirjallisuus

Suomen kansan pyhimyskalenteri


Oja, Heikki: Suomen kansan pyhimyskalenteri
Kirjapaja 2011

Heikki Oja: Suomen kansan pyhimyskalenteri

Tämä on kirja ihmiselle, jota historia ja menneen ajan hengellinen elämä kiinnostavat. Teoksessa käydään yleistajuisesti läpi vanhimpien kalenteriemme nimistöt. Ensin esitellään lyhyesti kalenterit ja almanakat, sitten yleisemmin kalentereista kootut pyhimysnimet. Pyhien muistopäiviä voi seurata vuoden ajalta. Sivuilla on muutama rivi omiakin merkintöjä varten.

Suomalaisissa almanakoissa ja virsikirjojen kalentereissa päivät oli omistettu pyhimyksille aina 1800-luvulle saakka. Menneisyydessä tunsimme suuren joukon pyhiä, Neitsyt Maria oli heistä suosituin. Suomella oli kaksi pyhimystä, Henrik, Suomen kansallispyhimys ja Hemmingus, josta tuli Turun piispa.

Pyhimyksissä oli ihmisiä upseereista piispoihin. Teoksen sivuilla esiin nousevat jo unohdetut nimet, Kunigunda, Petronella, Franciskus, pyhä Yrjö, vuoden päiviin mahtuu paljon. Useat aikaisemmista pyhimyksistä ovat suomalaisessa muodossa nykyisessä almanakassamme: Richardus on Riku, Eulalian tilalle on tullut Elma ja Maria Magdalena on suomalaistunut Matleenaksi ja Leenaksi.

Kirjan monipuolisena kuvituksena on lasimaalauksia, ikoneita, patsaita sekä useiden kuulujen taiteilijoiden historiallisia maalauksia.  Kirjan lopussa on kaksi hakemistoa: ensimmäisessä ovat pyhimykset aakkosjärjestyksessä, toisessa on taiteilijoita, paikkakuntia, kirjassa esiintyviä termejä ja pyhimysten tunnuksia. Lopuksi tulevat luettelot mm. kuva- ja kirjallisuus lähteistä sekä netistä luettavasta aineistosta.

Teoksen saatavuus: 9 kpl Lapin kirjastoissa

Muuta samasta aiheesta:
Kahla Elina: Tuli ja valo: kertomuksia pyhistä naisista
Knuutila, Jyrki: Soturi, kuningas, pyhimys: Pyhän Olavin kultti osana kristillistymistä Suomessa 1200-luvun alkupuolelta 1500-luvun puoliväliin

Honkanen Suoma

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Yksi vastaus artikkeliiin “Suomen kansan pyhimyskalenteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s