Tarkoitus oli hyvä, mutta miten sitten kävikään?


Anna Tommola. Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia.
Wsoy 2011. 170 s.

Anna Tommola: Seitsemäs käsiala

Haluatko löytää hyvää ja laadukasta lukemista nopeasti? Haluatko saada kirjoista uusia näkökulmia ja tulla yllätetyksi? Haluatko lukea tekstiä toisenkin lukukokemuksen verran ja analysoida sitä? Jos vastasit edellisiin kysymyksiin KYLLÄ, olet ehkä tietämättäsi novellien ystävä.

Kaunokirjallisuudessa nykyaikaisen kertomakirjallisuuden päälajit ovat romaani ja novelli. Selvin ero romaanin ja novellin välillä on pituus. Novelli on lyhyt kertomus, joka esittää tiiviissä muodossa rajatun tapahtumasarjan tai tilanteen. Tämä pituusero vaikuttaa romaanin ja novellin erilaiseen tyyliin ja kerrontatapaan.

Anna Tommolan Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia edustaa perinteistä eurooppalaista novellia. Perinteisen eurooppalaisen novellin kerrontatapoja ovat tiiviys, yllätyksellisyys, tapahtumien tai tilanteiden käännekohdat ja loppuratkaisu.

Tämän ns. eurooppalaisen eli boccacciolaisen novellityypin rinnalla tunnetaan myös ns. tsehovilainen novellityyppi, jossa ei ole selvää käännekohtaa eikä liioin selväperäistä juonta. Tsehovilaisessa novellissa sen sijaan esitellään tunnelmia, mielialoja ja tuokiokuvia. Suomessa on edellisten novellityyppien lisäksi yleistynyt myös nykyaikainen novelli, lyhytproosa, jossa ei ole välttämättä selväpiirteistä tarinaa.

Anna Tommola kirjoittaa novellikokoelmassaan nuorten elämästä Helsingissä ja nykypäivän Suomessa. Novellien aiheet käsittelevät elämänhallintaa ja ihmissuhteita. Anna Tommolan novelleissa henkilöt etsivät itsekkäillä ja epätoivoisilla tavoilla rakkautta, läheisyyttä tai yhteisön hyväksyntää. He pyrkivät elämään yhteisön normien mukaan, mutta he ovat kuitenkin kykenemättömiä asettumaan muiden ihmisten asemaan. Novellien teemoina ovat vierauden ja outouden tunteet, empatian puute, itsekkyys ja yksinäisyys.

Anna Tommola on syntynyt v. 1975. Hän asuu Helsingissä ja työskentelee toimittajana eri lehdissä. Anna Tommola on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia on hänen esikoiskokoelmansa.

Saatavuus: 3 kpl Rovaniemen kaupunginkirjastoissa

Muita vuoden 2011 uutuusnovelleja:
Hietala, Nelli: Lintujen käytännöllisyydestä
Huilaja, Janne: Epäkelpo aines
Ishiguro, Kazuo: Yösoittoja
Jaatinen, Antti: Lumikuningas ja muita kertomuksia
Kekkonen, Helmi: Kotiin
Mentula, Mooses: Musta timantti: novelleja
Peltomaa, Martti: Helmijänikset
Teir, Philip: Donner-ryhmä ja muita novelleja

Jaana Hannula

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: