Tähtiä ja planeettoja tutkimassa


Tiivistä tunnelmaa tähtiä tutkiessa

Kirjastoon kokoontui illalla 20.10. runsaat neljäkymmentä tähtitaivaan ilmiöistä kiinnostunutta. Erityisesti ilta tuntui olevan perheiden ja monen nuoren miehen mieleen.

Tähti-ilta syntyi Pohjan kruunun ja kirjaston Lasten- ja nuortentiimin yhteistyöstä. Pohjan kruunusta olivat paikalla mm. puheenjohtaja Partow Izadi ja sihteeri Pasi Rautio. Tilaisuus oli erittäin vuorovaikutteinen; varsinkin nuoret loistivat tiedoillaan ja kysymyksillään. Ilta oli myös informatiivinen: mm. vuodenaikojen vaihteluiden syitä valotettiin ja laitteita tutkittiin kädestä pitäen.

Valkokankaalta nähtiin jo etukäteen tähtikuvioita, joita sitten päästiin ihan oikeasti kaukoputkilla ja kiikareilla katsomaan Jorma Eton tien läheisyyteen. Meillä oli mahdollisuus nähdä esim. Andromeda ja Seitsemän sisarta eli Seulaset. Vaikka edellisenä päivänä oli lähes myrskyinen sää, tähti-iltaan oli tilattu upea kirkas taivas. Jo paljain silmin näki paljon, varsinkin jos tiesi mitä etsi. Oivallisena apuna toimivat myös kiikarit, joiden etuna kaukoputkeen on että niillä voi tutkia taivasta molemmilla silmillä. Itselleni ylivoimaisesti upein kokemus oli nähdä Kaukoputkella jättiplaneetta Jupiter ”vöineen” ja kuineen illan loppuvaiheessa. Tarkkasilmäisimmät erottivat jopa läiskän Jupiterin pinnalla.

Ellet päässyt tilaisuuteen, mutta aihe kiinnostaa, ei hätää. Nuortenosaston Tähti ja avaruus –näyttelystä voit poimia lokakuun ajan kirjoja lainaan. Pohjan kruunu järjestää tähtitieteen peruskurssin kiinnostuneille marraskuussa Lyseonpuiston lukiossa. Toiveita on myös että voisimme mahdollisesti organisoida tällaisen mukavan ja hyvän vastaanoton saaneen illan ensi syksynäkin.

Tarja Niemi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: