Kirja Ferguson-traktorista


Thorne, Michael: Ferguson TE20
2009. 167 sivua.

Michael Thorne: Ferguson TE20

Kyse on 1940- ja 1950-luvun koneesta. Kuluneesta puolesta vuosisadasta huolimatta nämä traktorit ovat yhä täällä, vieläpä yllättävän lukuisina. Sen luoja, Harry Ferguson (1884­­-1960), oli irlantilaissyntyinen keksijä, joka ryhtyi traktori- ja työkonesuunnittelijaksi. Suuremmassa mittakaavassa helppokäyttöisen traktorin luominen hänen mukaansa tarkoitti, että yhä useampi maailman ihmisistä saisi riittävän jokapäiväisen ravinnon.

Harmaa Ferguson -traktori aloitti maailmanvalloituksensa toisen maailmansodan jälkeen. Sen suurin etu oli työkoneiden kolmipistenostolaite sekä hydraulinen järjestelmä, jonka ansiosta kyntäessä saatiin auran maan sisään vetävä ”imu” siirretyksi traktorin taka-akselille vetotehoa lisäämään. Tämä toimi myös automaattisena kynnön syvyydensäätönä. Tukipyörää ei siis enää tarvittu. Keksinnön ansiosta traktorista tuli kokoonsa nähden erittäin tehokas kyntökone. Muut traktorimerkit seurasivat tätä keksintöä myöhemmin, erilaatuisin tuloksin. Fergusonin työkoneet oli suunniteltu mitoituksiltaan omaa traktoria varten.  Hyvälaatuinen teräs takasi myös niiden keveyden.

Niille, jotka tuntevat Ferguson-traktorin jo paremmin, tässä kirjassa on paljon tietoa traktorin työkonevalikoimasta ja sen kehittymisestä. Lisäksi siinä on tietoa ”isosta traktorista”, josta suunniteltiin haastajaa Fordson Majorille. Projekti haudattiin hiljaisuudessa Fergusonin tehtaan yhdistyessa kanadalaiseen Masseyhin.

Saatavuus kirjastossa

Lukuvinkkejä:
Williams, Michael: Massey-Ferguson tractors (eng.)
Ford, Henry: Elämäni ja työni
Olli J. Ojasen traktorikirjat

Mauri Aittaniemi

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: