Tokallinen toellisuutta


Teos: Tokallinen toellisuutta. 10 todentekijää.
Toimittanut Pia-Maria Lausas. Kemi 2011. 251 s.

Tokallinen toellisuutta: 10 pohjoista todentekijää

Mitä tekemistä taiteella on todellisuuden kanssa? Silkkaa mielikuvitusta, mitä lie värkkäämistä – oikeassa elämässä tehdään oikeita töitä ja vapaalla heitetään vapaalle.

Taiteilijat väittävät toista: He ovatkin todentekijöitä, dokumentaristeja. Kirja esittelee 10 pohjoista tekijää ja taiteilijaa jotka dokumentoivat kirjoittamalla, kuvaamalla, tanssimalla ja äänittämällä. Heidän työnsä on dokumentaatiota sanan väljässä tulkinnassa. He tekevät todellisuuteen perustuvia luovia tekoja.

Titta Court haluaa tanssia kaivoksissa ja kerrostaloissa; Taito Kantomaa on äänitaiteilija; Timo Haanpää, Hannu Karisto, Tapani Niemi ja Antti Haase tekevät dokumentteja ja elokuvia; kuvataiteilija Kalle Lampela pistelee rakennuskomplekseja; Pekka Jaatinen kirjoittaa romaaneja; Hannele Fors ja Jaakko Heikkilä valokuvaavat.

Tekijöistä useimmat asuvat Pohjois-Suomessa ja heille kaikille pohjoinen on tärkeä paikka. Taiteilija ja dokumentaristi on ihminen, jolla on tarve tutkia ja ymmärtää mitä maailmassa tapahtuu. He ovat pohjoiselle tärkeitä ihmisiä. Tekeminen, hienosti sanottuna itsensä ilmaiseminen, ei liene pahasta meistä kenellekään. Onkohan se suorastaan perustarve?

Kirjan julkaisija Kemi-Tornion AMK järjestää kirjan pohjalta syksyllä 2011 luentosarjan kaupunginkirjaston Lapponica-salissa. Luentosarjasta tiedotetaan syksyllä tarkemmin.

Kirjan saatavuus

Tekemisen taidetta :
Mirja Hiltunen. Yhteisöllinen taidekasvatus: performatiivisesti pohjoisen sosiokulttuurisissa ympäristöissä. 2009 Lea Kantonen. Teltta: kohtaamisia nuorten taidetyöpajoissa. 2005
Pieta Koskenniemi. Osallistava teatteri, devising ja muita merkillisyyksiä. 2007
Annukka Ruuskanen, Kristian Smeds. Kätketty näkyväksi: mielikuvituksen ja toden tilat Kristian Smedsin teatterissa. 2005
RÄLLÄKKÄ ja sivellin: taidetoimintaa nuorten hyvinvoinnin tueksi. 2010
Tuula Vanhatapio. Poikavoimaa kuvataideharrastukseen: pohjoinen näkökulma poikien ja lasten vanhempien näkemyksiin kuvataideharrastuksesta ja. 2010

Irene Piippola

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: