Kartanoista huvimajaan


Koskinen, Riitta: Kartanoista huvimajaan: restauroi ja kunnosta taitavasti
Valokuvat Katja Hagelstam, Otava 2010

Koskinen, Riitta: Kartanoista huvimajaan

Riitta Koskinen on opettaja ja tutkija, joka on aiemmin julkaissut kirjan sisustuksesta ja tapakulttuurista. Katja Hagelstam – antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstamin tytär – on kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja sisätiloihin erikoistunut valokuvaaja. Tämä parivaljakko on yhteistyössä luonut jo muutamia kulttuurihistoriallisia rakennuksia käsitteleviä teoksia.

Kirjan sisältö on jaettu selkeästi. Alussa kerrotaan yleisesti korjausrakentamisen historiasta, ja seuraavissa luvuissa esitellään eri kohteiden historiaa. 1700-luvulta on nostettu esiin viisi rakennusta. Yksi näistä on Kiskossa sijaitseva komea Mommolan kartano, jonka omistajat tunnetaan jo 1540-luvulta lähtien. 1800-luvulta esitellään kolme kohdetta, joista esimerkkinä mainittakoon Saaren kartanon huvimaja Tammelassa. Sitä kutsuttiin aikanaan käyttötarkoitusta kuvaavasti “lystikopiksi”. Se on ollut vielä 1900-luvulla käytössä ja toiminut useiden kesätapahtumien näyttämönä.

Otsikon “Näin kohteet restauroitiin ja kunnostettiin” alta löytyy jokaisen esitellyn rakennuksen tarkempi kunnostustyö selkeine kuvineen. Kunnostukseen on käytetty aikaa. Runsaat ja selkeät työvaihekuvat valottavat restauroinnin käytäntöä ja ongelmia. Kuvista välittyy hienosti kokeneiden entistäjien, restauroijien ja parhaiden konservaattorien työn tulos vanhoissa suomalaisissa rakennuksissa.

Kirja on helppotajuinen ja kiinnostava, täynnä hyödyllistä tietoa sekä hyviä esimerkkejä aidoista kohteista. Sitä lukee sujuvasti pelkästään lukemisen ilosta, ja tekijä löytää siitä runsaasti hyviä vinkkejä. Teoksen loppuun kirjoittaja on lisännyt listan yleisimmin käytetystä restaurointisanastosta eri merkityksineen.

Saatavuus kirjastossa

Muuta samoilta tekijöiltä:
Kartanoita ja porvariskoteja: sisustuksia ja tapakulttuuria 1800-luvun Suomessa
Säätyläiskoti Suomessa: sisustuksia, historiaa ja tapakulttuuria 1700-luvulta

Suoma Honkanen

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: