Pilvet on valkeita lampaita, ne ajan minä taivahan tarhaan…


Tätä laulua ei tainnut Gavin Pretor-Pinney tuntea, mutta aika hyvä pilvien näkemiskyky hänelläkin on. Häneltä on ilmestynyt kirja nimeltä Pilvibongarin opas.

Kirjailija huomasi, että pilvet tarvitsivat puolustajia ja perusti Pilvenpalvontaseuran. Kirja alkaa seuran juhlallisella manifestilla, joka loppuu: ”Katsokaa taivaalle, ihailkaa ohikiitävää kauneutta ja eläkää elämänne pää pilvissä.”  Seura on saanut paljon jäseniä ja kannattajia. Nyt seuralla näyttää olevan 25 875 jäsentä.

Kirja on luokitettu kirjastossa tietokirjaksi ja sitäkin se on. Kirjassa on luokat pilville Alapilvien alimmasta luokasta Kumpupilvi ja päätyen Yläpilvien ylimpään luokkaan Harsopilvi. Jokaisesta luokasta on tarkat tieteellisentyyliset selostukset, mutta paljon myös tarinoita: kansantaruja, maalaustaidetta, runoja, hurja kertomus lentäjäeverstiluutnanntti William Rankinin putoamisesta 14 kilometrin korkeudesta ukkosmyrskyssä. Pitkät pohdinnat siitä, olisiko laulaja Frankie Lymonin elämä kulkenut toista rataa, jos joku olisi selittänyt hänelle, miksi sade putoaa taivaasta. No, ainakin samalla tuli selitettyä sateen eri lajit.

Pilvitaidesivulla netissä on hienoja maalauksia. Mietin vaan, millaisia maalauksia olisi suomalaisen pilvenpalvontaseuran sivulla: Edelfeltiä  ja Pekka Halosta ainakin.

Kirjassa on kaikkea pilviin liittyvää, sateen lisäksi myös halo-ilmiöistä, valtamerien merkityksestä pilville, sumusta, ukkosesta ja sen syntyjutuista. Yksi ihmisen aikaansaama pilvityyppikin käsitellään: tiivistymisjuovat, ne joita jää lentokoneiden jäljiltä.

Pilvien seuraaminen ja ihasteleminen ja tutkiminen eivät ole mikään uusia asia: v. 1896 oli kansainvälinen Pilvivuosi. Tällöin alkoi arvon meteorologien keskuudessa pilvien luokittelu. Esikuvana oli Linnén luokittelu kasveista.

Kirjan luettuaan voi suorittaa testiin ja saada Pilvibongarin diplomin. Minusta kysymykset (ja vastauksetkin) olivat aika vaikeita, en siis vielä saanut diplomia.

Kirjassa on pääosin pieniä mustavalkoisia kuvia, joten on ihan mukava klikata Pilvenpalvontaseuran sivua ja katsella kuvia  nettisivulta  http://cloudappreciationsociety.org/ . Sielläkin kenties näkyy niitä valkeita lampaita?

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: