Kerron sinulle, sinä kirjoitat


Juha Pentikäinen: Marina Takalo. Runolaulaja ja näkijä.
2010. 490 sivua

Juha Pentikäinen: Marina Takalo

Uskontotieteen professorina Helsingin yliopistossa toiminut Juha Pentikäinen on ollut erityisesti pohjoisten alueiden uskontojen tutkija. Hänen lukuisat kirjansa ovat käsitelleet muun muassa saamelaisia, vienankarjalaisia ja Siperian pohjoisia kansoja.

Erittäin suuri merkitys hänen työlleen on ollut henkilökohtaisten suhteiden luomisella ihmisiin, joilta hän on saanut ammentaa vanhaa perimätietoa. Alun perin vienankarjalainen Marina Takalo (1890-1970) on ollut yksi Pentikäisen työn tärkeimmistä innoittajista. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuonna 1960. Nyt ilmestynyttä suurta, nuotteineen, lauluineen ja kirjallisuusliitteineen lähes 500-sivuista teosta voi pitää Pentikäisen varsinaisena kiitoksena Takalolle, sekä tämän välittämien vienankarjalaisten uskomusten, tarinoiden ja perinteen kokoomateoksena.

Marina Takalo syntyi aikana, jolloin suuret maailman mullistukset eivät vielä tunkeutuneet syvälle erämaaseudulle. Kuitenkin 1900-luvun tapahtumat, varsinkin sodat, vaikuttivat sekä hänen että hänen lähimpiensä elämään dramaattisella tavalla. Hänen miehensä taisteltua Karjalan kansannousussa oli perheen paettava Suomeen 1920-luvun alussa. Takalot elivät tämän jälkeen hyvin liikkuvaa elämää, mutta lopulta monenlaisten vaiheiden jälkeen asettuivat Kuusamoon.  Ehkä uudenlainen elämä olikin syy siihen, että Marina tahtoi pitää muistissaan sen, mitä Vienassa oli nuorena oppinut.

Pentikäisen Marina Takaloa käsittelevässä kirjassa esitellään hänen elämänsä eri vaiheet, mutta kronologinen henkilöhistoria se ei ole. Kirja on jaettu osiin, jotka käsittelevät esimerkiksi sitä, millainen Viena oli 1800-luvun lopulla. Ihmisen elämän eri vaiheita tarkastellaan vienankarjalaisesta näkökulmasta. Oma lukunsa on omistettu Marinan lauluille ja kertomuksille. Jännittävin lienee luku, jossa Pentikäinen kirjoittaa siitä, millaisena ja millä tavoin Takalo näki yliluonnollisen. Kirjan perusteella saa Takalosta laajan kuvan, sekä myös aavistuksen siitä, millainen tietomäärä hänellä oli.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat pohjoisen vanhoista uskomuksista ja tarinoista kiinnostuneita. Hätkähdyttävää on se, että ne vanhimmilta osiltaan ovat olleet yhteisiä hyvin laajalla alueella. Kirjassa yhdistyvät yhden ihmisen elämäntarina, hänen omaamansa laaja perimätieto sekä Pentikäisen tutkimustieteellinen työ, jonka tuloksena asiat liitetään laajempiin merkityksiin. Pentikäisen osalta voin todeta, että hän on uskollinen haastattelemilleen ihmisille. Hän antaa runsaasti tilaa heille, antaa heidän itsensä laveasti puhua kirjojensa sivuilla.

Saatavuus kirjastossa

Mauri Aittaniemi

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: