Kapellimestareita Suomesta


Vesa Sirén: Suomalaiset kapellimestarit. Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin. 2010. 1000 sivua.

Suurien orkesterien esiintyessä musiikin kuuntelun ohella voi kiinnittää huomionsa vinhasti liikehtivään, johtotehtäväänsä toteuttavaan kapellimestariin. Mutta millainen hänen tehtävänsä on? Miten tullaan kapellimestariksi, kuinka suuria eroja heidän työskentelyssään on? Ammattia voi sanoa harvinaiseksi. Yllättäen suomalaiset kapellimestarit ovat suhteellisen kuuluisia maailman mittakaavassa.

Vesa Sirénin kirja lähestyy aihetta suomalaisesta näkökulmasta aloittaen 1800-luvun lopun kansallisen heräämisen vaiheesta ja lopettaen sen aivan viime vuosiin. Huvittavasti hän kuitenkin toteaa, että ”tahdin johtamisen” tehtävää on vanhempina aikoina harrastettu soutulaivoissakin, tehokkain tuloksin.  Kapellimestareiden persoonalliset piirteet antavat aiheen epäillä, että lieneekö joissain heistä yhä ”orjapiiskurin” vikaa. Varsinkaan muusikkojen mielestä näiden johtajien toiminta ei aina ole ollut miellyttävää. Sirénin mukaan erilaiset perusjohtamistyylit voi löytää eri kapellimestareilta. Positiivisiakin piirteitä toki löytyy yllin kyllin.

Sirénin suomalaisten kapellimestareiden historia on aikajärjestyksessä etenevä, tärkeimmät suomalaiset kapellimestarit esittelevä teos. He ovat nykyään, kuten aikaisempinakin aikoina, runsaasti esillä olevia persoonallisuuksia. Ja millaisia persoonallisuuksia: kohteliaasta ja alaisilleenkin ystävällisestä Robert Kajanuksesta (1856–1933) räiskyvään, korokkeeltakin pudonneeseen slovenialaissyntyiseen Leo Funtekiin (1885–1965). Tosin ei Kajanuskaan pitänyt Sibeliuksesta, vaan totesi tälle, että ”sinua minun pitäisi kyetä vihaamaan, kuin ei kukaan toinen”…

Uudemman ajan persoonallisista kapellimestareista, joita kirjassa käsitellään, voi mainita Leif Segerstamin. Sirén esittelee myös joukon muita nykyhetken orkesterinjohtajia. Luultavasti heidän joukossaan on mainittuna tulevaisuuden suuret kuuluisuudet. Tämä lisäisi vettä siihen myllyyn, joka jauhaa myytin ”suomalaiset kapellimestarit” säkkiin.

Teos on Tieto-Finlandia –palkittu vuonna 2010.

TM Mauri Aittaniemi, Musiikkikirjasto

 Katso myös:

Konttinen, Anu: Panulan luokka.
Lindgren, Minna: Leif Segerstam nyt!
Suomalainen, Yrjö: Robert Kajanus. Hänen elämänsä ja toimintansa.
Tarkka, Pekka: Kapellimestari

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: