Mikä ihmeen palautusautomaatti?


 

Palautusluukut naamioituneena kirjaston aulan seinälle

Osa asiakkaistamme on varmasti huomannut, että pääkirjaston palautuskäytännöt ovat muuttuneet. Hyvin palvelleet palautuskärryt ovat siirtyneet viettämään ansaittuja lepopäiviä, ja tilalle on tullut palautusautomaatti. Automaatti on sulautunut kameleonttimaisesti pääaulan seinälle sermien taakse. Palautusautomaatin sijaintia voi tähyillä painotuoreista kirjastokartoista tai kysymällä reittineuvoja henkilökunnalta.

Maanantaina 14.3. oli palautusautomaatin virallinen vihkimistilaisuus. Kulttuurijohtaja Marja Widenius leikkasi uutta tulokasta koristavan nauhan poikki ja pääsi opettelemaan palauttamista ensimmäisenä. Kaikki aamupäivällä palautusautomaattia kummastelemaan uskaltautuneet asiakkaat palkittiin rohkeudestaan pullakahveilla. Automaatti joutuikin heti alkuun todelliseen testiin, sillä maanantain aikana kone käsitteli yli kaksituhatta palautusta selviten urakastaan kunniakkaasti.

Jos palautusautomaatti on vielä vieras käsite, seuraavassa lyhyt oppimäärä palautusautomaatin käytöstä. Automaatin toimintaa seurataan palautusluukun yllä olevasta kosketusnäytöstä. Seuraamalla näytön ohjeita palautus sujuu ilman ongelmia. Alkutilassa asiakkaalle näkyy kielivalikko, jossa valittavana suomen lisäksi ovat ohjeet in english tai på svenska. Automaatin hihna käynnistyy koskemalla näytön start – painiketta. Kone on nyt valmis vastaanottamaan aineistoa. Palautukset tulee laittaa palautusluukkuun näytössä olevien ohjeiden mukaisesti, eli kirjaston viivakooditarra tulee olla ylöspäin käännetty ja tunnistamisen helpottamiseksi aineisto syötetään hihnalle viivakoodi edellä. Palautusautomaattiin palautetaan kaikki aineisto, mikä mahtuu luukusta palauttamaan. Täytyy ottaa huomioon, että kirjastossa on myös aineistoa, missä viivakooditarra ei sijaitse aineiston kannessa. Tällöin aineiston voi palauttaa palvelutiskille.

Oikeata palautustekniikkaa kuvassa havainnollistaa mystinen irtokäsi

 Kun kone on palauttanut aineiston, tieto ilmaantuu ruudulle, jolloin seuraavan palautuksen voi laittaa hihnalle. Kun kaikki palautettavat on palautettu, asiakkaan tulee kuitata prosessi päättyneeksi Valmis – painikkeella ruudun vasemmassa alalaidassa. Tämän jälkeen automaatti tarjoaa asiakkaalle vielä mahdollisuutta ottaa mukaan kuitti palautuneista lainoista. Pakko kuittia mukaan ei ole kuitenkaan ottaa, aineisto on palautunut saman tien, kun se katoaa automaatin sisuksiin. Automaatti kuljettaa aineiston seinän takana olevaan palautushuoneeseen, missä kone jakaa ohjelmoidusti luokituksen ja osastojen mukaan aineiston lokeroihin. Sen jälkeen henkilökunta tarkastaa aineiston kunnon ja kuljettaa ne oikeille paikoille hyllyyn. Asiasta kiinnostuneet pääsevät halutessaan ihmettelemään koneen toimintaa myös palautushuoneen puolelle. Yksin palautusautomaatin kanssa ei tarvitse jäädä ihmettelemään, vaan henkilökunnalta voi ja kannattaakin kysyä rohkeasti neuvoja ja opastusta. Kirjaston ollessa avoinna kaikki palautukset käsitellään automaatin kautta. Tuskissaan ei tarvitse kuitenkaan kirjat kourassa kirjaston aukeamista kytätä sillä palauttaa voi tuttuun tapaan ulkolaatikkoon aukioloaikojen ulkopuolella.

Palautusautomaatin käyttöönotto on mahdollistanut uudistuksia kirjaston päivittäisiin rutiineihin. Viikoittainen aukioloaika on kasvanut 11 tuntia. Arkena kirjasto avaa kaikki osastot jo kello 9 aamulla. Lisäksi perjantai iltapäivän aukioloaikaa on jatkettu tunnilla, kello 18 saakka. Myös lainaustoiminnot ovat kokeneet pientä muutosta, kun palautusautomaatin vanavedessä käyttöön otettiin Aaltosalissa uusi itsepalvelupiste. Automatisointi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lainata ei voi enää muualta, vaan kirjastovirkailijat palvelevat mielellään jokaisessa Aaltosalin palvelutiskin toimipisteessä.

Nyt kaikki rohkeasti tutustumaan kirjaston uuteen toimijaan. Epävarmoissa ja ongelmallisissa tilanteissa täytyy muistaa, että kysyvä ei tieltä eksy.

Teksti & kuvat:
Esko Nousiainen
Kirjastoavustaja

Kurkistus palautushuoneen puolelle

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: