Šostakovitš, Dmitri (1906-1975): Preludit ja fuugat, Op.87


Alexander Melnikov, piano. Harmonia mundi, 2010. 

Šostakovitš sävelsi 24 preludia ja fuugaa (Op.78) pian sen jälkeen kun hän vieraili vuonna 1950 Leipzigissa Johann Sebastian Bach-soittokilpailussa. Kilpailussa esiintyneen venäläisen pianistin Tatiana Nikolayevan tulkinta Bachin Das wohltemperierte Klavier -teoskokonaisuudesta antoi Šostakovitšille sysäyksen oman preludi ja fuuga -teossarjan säveltämiseen. Kerrotaan, että Šostakovitš sävelsi ja viimeisteli 24 preludia ja fuugaa uskomattomalla vauhdilla – aikaa kului ainoastaan kolme ja puoli kuukautta. Šostakovitšin preludit ja fuugat ovat Bachin Das wohltemperierte Klavierin tapaan kaikissa sävellajeissa. Toisin kuin Bachilla, sävellajit eivät kuitenkaan etene kromaattisesti vaan kvintteinä.

Venäläissyntyinen pianovirtuoosi Alexander Melnikov esittää oman tulkintansa Šostakovitšin preludit ja fuugat -teossarjasta. Kolmen cd-levyn digipak-julkaisulta löytyy myös Alexander Melnikovin haastattelu. Haastattelijana toimii itse saksalainen cembalisti/pianotaitelija Andreas Staier. Hieman yli 20 minuuttia kestävä haastattelu taustoittaa hyvin Šostakovitšin teossarjaa, tuoden esille niin teosten rakenteellisia ja teoreettisia huomioita kuin yhteyksiä säveltäjän elämässä vaikuttaneisiin ilmiöihin teosten syntyajankohtana. Haastattelu on englanninkielinen ja tekstitetty ranskaksi ja saksaksi.

Saatavuus: 1 kpl cd-levyä, lainattavissa Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosastolla. (Huom. Ei löydy Spotifysta!)

Tutustu myös: Olli Mustonen: Bach & Shostakovich; preludes & fugues [2Cd] BMG Entertainment 1998. Saatavuus: 1 kpl cd-levyä, lainattavissa Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosastolla.

Karl Simonlehto
Musiikkikirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: