Sateenkaaren värejä, tummia sävyjä


 

Maire Gullichsen: Sateenkaaren värejä, tummia sävyjä

Gullichsen, Maire: Sateenkaaren värejä, tummia sävyjä: muistoja vuosilta 1907-1928

Tämä kiinnostava teos tuo mielenkiintoisesti esille kappaleen 1900-luvun kulttuurihistoriaa. Kirja kuvaa Maire Gullichsenin lapsuutta ja nuoruutta, aikaa joka muovasi hänestä itsenäisen ja vahvan persoonan. Kerronta kulkee lapsuusmaisemista kouluaikoihin ja opinnoista avioliittoon. Viehättävät kuvat tukevat tarinaa kertoen, kuinka Mairesta tulee taideopiskelija, A. Ahlström Oy:n tulevan pääjohtajan Harry Gullichsenin vaimo ja neljän lapsen äiti. Maire ei ollut varsinaisesti taiteilija – vaikka taidetta opiskelikin – hän oli taiteen mesenaatti, joka tuki taloudellisesti johtamiaan hankkeita.

Maire Gullichsen os. Ahlström oli Oy Artek Ab:n perustaja.  Gullichsenin nimeä kantaa yksi maamme modernismin tunnetuimmista rakennuksista, Alvar Aallon Maire ja Harry Gullichsenille suunnittelema maailmankuulu Villa Mairea Noormarkussa, jossa on nykyään Mairea-säätiö. 

Maire keskitti kirjan muistelmat lapsuuteen ja nuoruuteen. Hän halusi ”kullata” poismenneiden muiston ja ”unohtaa katkerat asiat”. Kerronta on elävää ja mieleenpainuvaa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt saada valmiiksi muistelmiaan, mutta jätti jälkeensä satoja sivuja muistiinpanoja sekä toiveen niiden julkaisemisesta. Teoksen saattoivat valmiiksi toimittaja Cita Reuter ja Maire Gullichsenin tytär Lilli Alanen. Alanen on täydentänyt tätä ruotsiksi vuonna 2008 ilmestynyttä teosta myöhemmin löytyneellä uudella teksti- ja kuvamateriaalilla.

Tutustumisen arvoinen kirja, jonka luettuaan täytyy varmaan kiertää kaikki Maire Gullichseniin liittyvät kohteet. Piipahtaa voisi myös Porin taidemuseossa, sillä sitäkin Maire Gullichsen on ollut perustamassa.

Saatavuus

Muita Maire Gullichsenia käsitteleviä kirjoja:
Melgin, Elina: Nykytaide 1939 – 1989
Kyse on aikamme taiteesta: Maire Gullichsen 100 vuotta 2007

Suoma Honkanen

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: