Ankaran Arktiksen houkutus


”Artists – participants of the expedition to the Far North”
Saint Petersburg: Gamas, 2008

Artists – participants of the expedition to the Far North

Ankara, pelottava ja arvaamaton Arktis on houkutellut rohkeita seikkailijoita ja tutkimusmatkailijoita jo tuhansia vuosia. Ultima Thulen karu kauneus viehätti myös taitelijoita. Kirja ”Artists – participants of the expedition to the Far North” – ”Pohjoisten tutkimusmatkojen taitelijat” esittelee Venäjän Pohjoisen tutkimuksen historian museo-arkiston taidekokoelmaa. Museo sijaitsee Apatiitissa Kuolan niemimaalla.

Kirja kertoo viidestä tutkimusmatkasta ja mukana olleista taitelijoista sekä heidän teoksista 1800 – 1900 -luvulla. Retkikuntien reitit kulkivat Kuolan niemimaalta Vienan meren rannikkoa pitkin Novaja Zemljaan ja Frans-Josefin maahan saakka. Taiteilijat, retkikuntien jäsenet: Ber, Tsharnolusski, Pinegin, Belkov käyttivät monenlaisia ilmaisutapoja ja tekniikoita kuvatessaan ympäristöä: akvarelleja ja litografioita, jopa sarjakuvia. Nenetsien, saamelaisten ja pomorien arkielämää ja asutusalueita kuvaava aineisto täydensi myös tieteellisiä matkakertomuksia. Suurella rakkaudella luodut taideteokset kertovat pohjoisen luonnon ja ihmisen vaatimattomuudesta ja ennenkoskemattomasta kauneudesta, maailmasta, joka on muuttunut ihmisen toiminnan vuoksi vuosien myötä.

Kuvateos ”Artists – partisipants of the expeditions to the Far North” on saatavana Lappi-osastolla venäjän ja englannin kielellä.

Olga Haataja

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: