Pääkirjaston remonttimyllerrystä


Herään keskellä yötä ja oitis mielessäni pyörivät sähkömiehet, remonttimiehet, hyllymetrit ja lastenkirjat suloisessa sekamelskassa. Normaaliako? Ei onneksi, mutta aivan tavallinen ei ole ollut kulunut työviikkokaan – pääkirjaston remontti on täydessä vauhdissa. Tuttu ja turvallinen työympäristö on muuttunut työmaaksi, joka on täynnä kirjalastissa olevia häkkejä, seiniltä irrotettuja hyllynpätkiä ja pöytiä vailla osoitetta. Kaaoksesta huolimatta henkilökunta näyttää varsin määrätietoiselta. Tämän viikon aikana on paikat saatava jotakuinkin kohdalleen, jotta maanantaina pääsemme taas palvelemaan asiakkaita täydellä teholla.

Kirjakärryjä, kirjahäkkejä, lokerikkoja ja kaikkea...

Remontti on oikeastaan hieman harhaanjohtava sana kuvaamaan kirjastossa tapahtuvaa myllerrystä. Varsinaisesti teemme talossa uudelleenjärjestelyjä. Konkreettisesti siirrämme muutaman talossa olevan osaston paikkaa. Periaatteessa suunnitelma on yksinkertainen, mutta käytännön toteutus ei olekaan aina ihan helppoa. Jos hyllyn paikan päättäminen on jo hankalaa, voi yksittäiselle kirjalle sopivan paikan löytyminen lähennellä jo filosofista ongelmaa. Pitäisikö esimerkiksi Mauri Kunnaksen Avaruuskirja sijoittaa avaruuskirjoihin vai Mauri Kunnas-laatikkoon? Laitetaanko manga -piirustusoppaat muiden piirtämisoppaiden sekaan vai löytäisivätkö ne paremmin lainaajansa manga-sarjakuvien kohdalta? Entä mitä tehdään niille viheliäisille kirjoille, joita ei suuren kokonsa vuoksi saa mukavasti sijoitettua minkäänlaiseen hyllyväliin? Pieniä asioita, mutta kaikkia näitäkin joutuu miettimään aineistoa siirtäessään.

Laitettaisko tämä näin vain ihan toisinpäin??

Tietysti myös hieman jännittää, miten asiakkaat ottavat uudistukset vastaan.  Tätä kirjoittaessani työ on vielä kesken. Silti osa uusista osastoista alkaa jo lähennellä uutta muotoaan ja myönnettävä on – mukavalta näyttää.  Lehtisali Elissa on avaran näköinen uudessa paikassaan entisen taidesalin tilalla. Lehdille on saatu lisää tilaa, esimerkiksi kaikki sisustuslehdet löytyvät nyt Elissasta. Näin ne ovat luettavissa myös sunnuntaisin.  Lehtien lisäksi hyllytilaa jäi esitteille. Osastolla on myös neljä asiakaskonetta, joissa kaikissa on käytössä Pressdisplay. Tämä web-pohjainen sanomalehtipalvelu sisältää yli 1000 sanomalehteä yli 80 maasta 39 kielellä.

Lastenosasto on noussut kellarista maan pinnalle entisen lehtisalin paikalle. Ikkunasta tulee valoa, mikä on lastenosastolla uutta. Osastolta löytyy nyt myös uusi kokoelma: kuvatietokirjat. Kokoelmasta löytyy kuvakirjoja aihepiireittäin monesta usein kysytystä aiheesta, kuten pelot, perhe ja ihmissuhteet, päiväkoti ja koulu.  Helppolukuiset kirjasarjat on siirretty lastenosastolle, mistä niille löytyi lisää tilaa ja mahdollisuus jakaa kirjat pieniä asiakkaita helpottaviin kokonaisuuksiin.

Osa lastenkirjoista odottaa uutta paikkaa...

Alakerran kellaritila on nyt omistettu nuorille. Sinne on siirretty mm. nuorten lehdet, sarjakuvat ja tietokirjat sekä nuorten aikuisten romaanit.  Tilaan tulee myös lautapelinurkkaus. Kaislikkohuoneen tyynyille voi halutessaan syventyä lueskelemaan lehtiä tai vaikka kirjoittamaan päiväkirjaa. Toivottavasti löydämme vielä varaston uumenista nojatuolin koristamaan nuorten tilaa. Muussa tapauksessa nojatuoli laitetaan toivelistan kärkeen, jos vaikka Joulupukki muistaisi meitä.

Taidekokoelma on uudistusten myötä sijoitettu Aalto-salin yhteyteen, mihin se tuntuu sopivan kuin valettu. Aalto-kirjoille on oma hyllykkönsä ja muutenkin kokoelmassa on runsaasti väljyyttä. Kaunis ja rauhoittava osasto on Aalto-kirjastoa parhaimmillaan! Aikuisten sarjakuvat ja elokuvat otettiin kokoelmasta erilleen. Elokuville on nyt oma tilansa musiikkiosastolla. Aivan uutta tulee olemaan musiikkiosaston ja nuorten kellarin välissä oleva sarjakuvakäytävä. Käytävää maalataan parhaillaan – odotamme jännittyneen innokkaina lopputulosta.

Tämän marraskuisen remontin myötä kirjastomme saa myös valmiudet palautusautomaattia varten, mutta se onkin sitten aivan toinen tarina. Ensi maanantaina ovien avautuessa asiakkaille on palautustoiminta vielä ennallaan. Silti paljon uutta on tarjolla – sekä asiakkaille että uusituissa tiloissa seikkailevalle henkilökunnalle.

Hmm, uudet palautusluukut??

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: