Tiedätkö mitä on cossaus?


 

Rob Dunlop & Peter Lumby: Cosplay Fever
Ablaze 2009

Cosplay tulee sanoista costume play, japaniksi kosupure. Se on harrastus ja tapa ilmaista itseään,  jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.  Cosplay syntyi Yhdysvalloissa scifitapahtumissa, mutta vasta Japanissa siitä kehittyi nykyisenlainen alakulttuuri. Japanista löytyy edelleen suurempi määrä harrastajia kuin mistään muusta maasta. Siksi onkin luontevaa, että nykyisin suosituimmat cosplay-puvut perustuvat manga-, anime- ja pelihahmoihin.

Itse puvun lisäksi cosplayssä on yhtä tärkeää se, miten sitä kantaa. Kilpailuissa osallistujia arvostellaan puvun toteutuksen lisäksi hahmoon eläytymisestä, ilmeistä ja asenteesta. Pukeutuminen näyttäviin asuihin vaatii rohkeutta, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden olla hetken aivan joku toinen. Monet cossaajat kertovat harrastavansa sitä, koska se on hauskaa ja hyvä tapa tavata uusia samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Cosplay Fever esittelee yli 300 kuvaa erilaisista cosplay-hahmoista ja cossaajista. Kuvat on otettu vuonna 2009 Iso-Britanniassa, ja joukosta löytyy hyvin erilaisia tyylejä Hellboysta Hatsune Mikoon ja Ryukista prinsessa Zeldaan. Mangan ja animen lisäksi innoitusta on haettu elokuvista ja tv-sarjoista. Jos cosplay ei ole tuttu asia, niin kirjasta saa hyvän käsityksen harrastuksen laajuudesta, ja jos se on tuttua, niin kuvista löytyy monia vinkkejä ja ideoita omaan cossaamiseen. Kannattaa tutustua!

Lopuksi vielä lainaus kirjan johdannosta:”Cosplay is an art-form, but it’s not like the art you’d see in a gallery or museum. There are no static sculptures or dusty paintings here. The art of cosplay is alive, and because of that it is tragically, yet wonderfully temporary.”

Saatavuus:

Lapin maakuntakirjastosta kirjaa löytyy kaksi kappaletta. Lisätietoa löytyy osoitteesta: http://www.cosplayfever.com/index.php

Muuta aiheeseen liittyyvää kirjallisuutta:
Girl, illustrated – Japanese manga, anime and videogame characters 2010
Gravett, Paul: Manga – 60 vuotta japanilaista sarjakuvaa 2005
Koyama-Richard, Brigitte: One Thousand Years of Manga 2007
Lehtinen, Jari: Mangan mestarit 2007
McCarthy, Helen: 500 Manga Heroes & Villains 2006
Masanao, Amano: Manga Design 2004
Schodt, Frederik L.: The World of Japanese Comics 1997
Valaskivi, Katja: Pokemonin perilliset – Japanilainen populaarikulttuuri Suomessa 2009

Kati Vuontisjärvi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: