Kirjastorokki 20 vuotta – juhlakonsertti 12.9.2010


Greenhouse AC

Perinteen mukaisesti syyskuisen rokkisunnuntain aamu valkeni harmaana ja sateisena. Siitäkin huolimatta ensimmäiset musiikkikirjastolaiset ilmaantuivat kulttuuritalo Wiljamiin jo hyvissä ajoin aamupäivällä. Erikoiskirjastonhoitaja Marko N. apunaan tekniikasta vastannut Hannu R. oli jo johtamassa roudausta kirjastoamanuenssi  Jouni  M:n kurvatessa Wiljamin takaovelle. Pikaisen työnjakoneuvonpidon jälkeen Jouni jatkoi kirjastolle keräämään rokissa tarvittavia tavaroita ja soittamaan jo apuvoimiakin paikalle Markon ja Hannun jatkaessa Wiljamissa PA:n  pystyttämistä. Pian jo saapuivatkin ensimmäiset bändit soundcheckin tekoon.

Tavalliseen tapaan Kirjastorokki alkoi siis tiiviillä työnteolla ja singahtelulla eri suuntiin: tavaraa laatikoissa Wiljamiin, evästystä soittajille backstagelle, mainoksia näkyville, ovia auki yhtäältä ja kiinni toisaalta. Samaan aikaan bändit tsekkasivat soundejaan ja kasasivat soittokamojaan salin puolella.

Vääjäämätön tapahtui jälleen eli aika ovien avaamiselle koitti.  Paikalla ja asemissa olivat jo muut mukaan pyydetyt työntekijät. Tuttuun tyyliin piha oli juuri ennen avaamista tyhjillään, mutta kuin taikaiskusta väkeä alkoi saapuilla konserttipaikalle. Niinpä soitto ja laulu pääsivät alkamaan aikataulun mukaisesti.

Ensimmäisenä lauteille kiipesi Gary Heffern & Beautiful People. Keikka alkoi hillityllä americanalla muuttuen loppua kohden punkin sävyttämäksi rockiksi.  Heffern on vanha Penetrators-legenda, minkä hän antoikin voimalla kuulua. Allekirjoittaneille nosti hymyn huulille erityisesti hilpeä California Sun-cover. Settiä sävytti  hienosti Inkeri Kulpakon viulu, joka sai musiikin soimaan maanläheisen rouheasti.

Kevään Minikirjastorokissa ihastuttanut nelikko Reckless Musicians esitti lyhyen, mutta sitäkin tunteikkaamman setin. Kirjastorokin lavalla ei todellakaan liian usein kuulla esimerkiksi  nokkahuilua tai sävykkäästi sovitettuja lauluharmonioita. Yhtye teki yleisöönsä suuren vaikutuksen jo viime keväänä Minikirjastorokin yhteydessä.

Seuraavaksi kehiin nuorta punkvoimaa!  Parantola repi innolla ilmoille perinnetietoista punkkia. Nuoriso tiedostaa siis edelleen. Yhtyeen oman tuotannon ohella saimme kuulla pari lainaa ainakin Lamalta ja Kakka-Hätä-77:ltä. Kirjastorokin yleisö on tunnetusti kuuntelevaa sorttia, joten sitäkin mahtavampaa oli kuulla sen taputtavan Parantolalle raikuvat encoret. Bändi palasikin tyylikkäästi takasin lavalle ja sinetöi energisen keikkansa.

Glam! Shaked Booze!  Glam rock on Kirjastorokeissa harvemmin kuultua genreä, mutta tällä kertaa sitäkin saatiin. Tempo pysyi edelleen kovana Parantolan punkin jälkeen, mutta kimalteella höystettynä.  Laulajakitaristi J.D. Martin lankesi lähes loveen heittäytyessään intohimoisesti rock-shamaanin rooliinsa.  Yhtyeen asenne oli uhmakas ja  tiukka – se kuului, näkyi ja ennen kaikkea tuntui.

Kirjastorokissa aiemmin esiintyneistä yhtyeistä ensimmäisenä esiintyi Riukupastori! Yhtye oli luvannut tuoda lavalle kaikkien aikojen shown ja piti siinä lupauksensa. Jos kappaleita on kerran käyty kirjoittamassa Etelä-Ranskassakin (uskottava se on kun kerran näin mikrofoniin sanotaan), niin esitys jätti jälkeensä väistämättä ihailevan hämmennyksen tunteen. Palautteesta päätellen nuorimmatkin yleisön edustajat olivat lumoutuneita bändin uskomattomasta luovuudesta. Paikallaolijat saivat historiaa todistaakseen, sillä juuri tällaiset keikat synnyttävät kultteja ja legendoja; Marquee Club, CBGB, Tavastia ja Kirjastorokki  – kaikki rock and rollin  pyhättöjä ja suurten tähtien synnyttäjiä.

Illan päättäjäisiksi nousi lavalle 20 vuoden takaisen ensimmäisen sekä usean sen jälkeen järjestetyn Kirjastorokin kantakaartiin kuulunut Greenhouse AC. Jälleen soi vanhan liiton katurock kuin silloin ennenkin. Yleisön joukossa istui paljon liikuttuneita faneja, mutta kyllä henkilökuntakin seurasi keikkaa aika lailla tunteet vereslihalla.

Voimasointujen vaiettua ja salin tyhjennyttyä alkoi loppujärjestely. Kamat ulos, mainokset pois, ovet kiinni ja backstage ja sali puhtaaksi. Viimeisinä poistuivat hämärtyvään iltaan ensimmäisinä saapuneet. Yksi Kirjastorokki oli jälleen takana, mutta uusia kujeita nousi mieleen jo seuraavan viikon koittaessa. Kiitokset kaikille mukana olleille: esiintyjille, Lapin taidetoimikunnalle ja muille järjestelyihin osallistujille sekä uskolliselle yleisölle!  Kuten tapahtuman ”äiti” ja legendaarinen musiikkikirjastonhoitaja sanoi: Eläköön Kirjastorokki!

Jouni Mäkinen ja Marko Niemelä
Musiikkikirjasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: