Teatteri, nyrkkeilykehä, luostari


Kalle Holmberg: Viimeinen erä, kirjoituksia teatterista ja elämästä

Kalle Holmbergia luonnehditaan teatterilegendaksi, eikä suotta. Tässä kirjassa hän muistelee lapsuuttaan, ohjauksiaan ja näytelmiään, välillä kaikkea samassa lauseessa.
Kalle Holmberg ei etene ahtaassa kronologiassa, vaan hän miettii yhä askarruttamaan pyrkiviä töitään, usein itsekriittisesti. Teatterin tekemisen prosessi on tärkeä, esimerkiksi Savonlinnan oopperaesitykset, joiden aloitus lähtee ajatuksista ja keskusteluista, jotka saatavat toteutua vuosia myöhemmin. Ohjauksia ja näytelmiä Kalle Holmberg katselee elämyksinä ja kokemuksina, ei niinkään tuloksina.

Kalle Holmberg riippuu ristillä roolissaan Kristian Smedsin ohjaamassa näytelmässä Mental Finland. ”Silmiä kirvelee. Tässäkö tämä elämä? Ristiinnaulittuna elämänpuu -symboliin! Teatteria yhtä kaikki, mutta elämäkerrallista kosketustakin löytyy: voitot ja tappiot, kaikenkarvaiset kamppailut”.

Kronologisempi ja muistelmanomaisempi on vuonna 1999 ilmestynyt Vasen suora, jonka lopussa kerrotaan ohjaajan siihenastiset ohjaukset ja roolit. Mutta uusinta saavutusten luetteloa ei taida löytyä helposti mistään, Wikipedian artikkelikin on tynkä.

Muita kirjoja teatterista: Pirkko Vekkeli Unohtumaton Ansa Ikonen, Eija Mäkinen: Heidi Krohn, elämäni kivet , Petri Nevalainen: Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri, Marko Gustafson:Miten minusta tuli minä

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: