The inheritance of loss


Desai, Kiran: The inheritance of loss
(suom. Menetyksen perintö)

Kiran Desai: The inheritance of loss

Pohjois-Intiassa, syrjäisessä mökissä, asuu eläkkeelle jäänyt tuomari kokkinsa, tyttärentyttärensä Sain ja koiransa kanssa. Tuomari on erakkomainen ja tapoihinsa piintynyt, brittiläisen koulutuksen saanut äreä vanha herra. Nunnien koulussa varttunut 16-v. Sai on ainoa jäljellä oleva hänen perheestään. Koira on kuitenkin ainoa, jolle tuomari kertoo tunteistaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvulle, mutta tuomarin opiskeluaikoja Cambridgessa käydään läpi takautuvasti kertoen, miten alempiarvoiseksi itsensä tunteva intialaispoika omaksui brittiläiset tavat puolustuksekseen. Sai ihastuu kotiopettajaansa Gyanin, joka liittyy nepalilaisten kapinallisten riveihin saadakseen arvostusta. Toisaalta seurataan kokin pojan Bijun elämää laittomana siirtolaisena Yhdysvalloissa, josta piti löytyä vaurautta, mutta jossa kouluja käymätön intialaispoika huomaa olevansa alimmaista kastia. Isä kuvittelee kaiken olevan hienosti ja poika pystyy varmaan löytämään töitä myös muille siirtolaisiksi haluaville kyläläisille.

Kirja käsittelee yhteiskunnallista monikulttuurisuutta, siirtolaisuutta ja sitä miten yksilö on kuitenkin kiinni juurissaan, yhteisönsä tavoissa. Kolonialismin vaikutus niin menneessä kuin nykyisyydessä näkyy ihmisten kohtaloissa.

Desai käyttää englannin kieltä kauniisti ja selkeästi ja kertoo tarinat koskettavasti, mutta myös lisäten tragikoomisia piirteitä. Lukijalle avautuu uusia ikkunoita intialaiseen maailmaan, joka ei ole ihan sama kuin historian kirjoista ja tiedostusvälineistä opittu.

Saatavuus

Erityistä: Man Booker -palkinnon voittaja vuonna 2006.

Muuta: Lapin maakuntakirjastosta löytyy monipuolinen kokoelma vieraskielistä kirjallisuutta ja opiskelijoille ns. easy reader -lukemistoja eri kielillä.

Kati Lukkarinen

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: