Matkamiesten jäljillä Ylitorniolla


Aavasaksa, Ylitornio ja Tornionlaakso virittävät edelleen mielet matkailun mekkoina Suomessa. Seutu on ollut kautta Lapin kävijöiden historian tutkimusmatkailijoiden ja matkakirjailijoiden suosiossa. Eipä siis ihme, jos juuri Ylitorniolla toimii vireä Tornionlaakson matkailuyhdistys.

Matkailuyhdistys järjestää tasokkaita kesäseminaareja, joissa kotimaiset ja ulkomaiset tutkijat esitelmöivät yleisölle Lapin ja arktisen alueen matkailusta. Kesällä 2009 teemana oli Samuli Paulaharju, kesäksi 2011 suunnitteilla on seminaari Lars Levi Laestadiuksen henkilöstä ja tieteellisestä elämäntyöstä.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Ylitorniolla järjestetyssä seminaarissa aiheena oli yleisesti Matkamiehiä Lapissa. Seminaaria johdatteli persoonallisella otteellaan tohtori, dosentti Osmo Pekonen. Hän on Ranskan valtion palkitsema ja useiden Ranskan tiedeakatemioiden kirjeenvaihtajajäsen. Seminaarissa kävi ilmi ranskan kielen tärkeä asema kansainvälisessä matkailun ja matkailuhistorian tutkimuksessa.

Viikonlopun seminaarissa ei puhuttu vain Tornionlaaksosta, vaan aiheet kattoivat revontulitutkimuksen, Kuolan Lapin, Varangerin niemimaan ja saamelaistutkimuksen. Aavasaksalla on vahva asema keskiyön auringon matkailussa. Seminaarissa kerrottiin kirjailijoiden Fredrika Bremerin ja Alexandra Gripenbergin Aavasaksan kuvauksista 1800-luvulla. Eri aiheiden alustajat olivat Norjasta, Ruotsista, Ranskasta, Virosta ja Suomesta. Tutkijat itse hoitivat toistensa esitelmien tulkkauksen suomeksi.

Ylitornion tilaisuus oli järjestetty yhteistyössä Suomen matkailuhistorian seuran kanssa. Pieni seminaari polki eteenpäin innolla ja yhteystietoja vaihdettiin vilkkaasti. Tutkijat olivat matkustaneet Ylitorniolle tapaamaan kollegoitaan ja asiasta kiinnostuneita kuulijoita, eivät suurta mediaa. Tässä vaatimattomuus kaunistaa; näin kovatasoisia seminaareja järjestetään harvoin missään.

Matkailusta Lapissa:
Aikain muistot. Lapin kuvauksia neljältä vuosisadalta (2000)
Lapin matkamiehiä (1984)
Matkoja vanhassa Suomessa (1990)
Suomen matkailuliitto, http://www.matkailuliitto.org/

Irene Piippola
Lappi-osasto

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: