Varangin neidon kohtalo


Kesä tulee, joet ja meret sulavat, linnut palaavat. Tiirat huikeasti huutavat ja syöksyvät saalista kohti. Luonto liikkuu ja kuuluu, ihminen havahtuu talven tainnoksista.

Jospa Ruijaan? Jäämerelle tietenkin! Siispä kirjaston Lappi-osastolle lainaamaan matkaoppaita ja tutkimaan karttoja. Lappi-osastolla monikulttuurinen ja monikielinen Pohjoiskalotti avautuu koko laajuudessaan. Käytettävissä on niin karttoja, kirjoja, elokuvia kuin musiikkia. Kirjallisuutta Norjasta, Ruotsista ja Venäjän pohjoisesta on onneksi käännetty myös suomeksi.

Varhaisimpia suomennettuja Lapin kulkijoita olivat seikkailumatkailijat ranskalainen kirjailija Jean-Francois Regnard 1681, italialainen Giuseppi Acerbi 1799 ja englantilainen Edward Daniel Clarke 1799.  

Hans Lidman: Pohjoiskalotin ihmisiä

Pohjolan omat pojat Hans Lidman ja Samuli Paulaharju liikkuivat matkoillaan koko Pohjoiskalotilla. Ruijan matkoista kirjoittavat Ilmari Turja, Håkan Mörne, Teuvo Hahl-Marjokorpi ja Samuli Paulaharjun jalanjäljillä kulkenut kirjailija Juhani Syrjä. Muistaa sopii myös kirjailijoiden Veikko Haakana ja K. M. Wallenius Jäämeri-kirjat. Hans Kristian Erikseniltä on valitettavasti suomennettu vain yksi teos, Rajaseudun vaeltajia, mutta se onkin helmi lajissaan.

Ilmari Hustichin heti sodan jälkeen vuonna 1946 julkaisema Tuhottu ja tulevaisuuden Lappi on tiedemiehen kirjoittama asiapitoinen, mutta eloisa teos. Hänen mielestään Lappia on liian pitkään kuvattu romanttisena maana. Lappi on maa, jolla on mahdollisuuksia, jos ei taivasta tavoittelevan suuria, niin silti arvokkaita.

Ruijassa kohtaavat saamelaiset, kveenit, suomalaiset, norjalaiset ja venäläiset. Surullisen neidon ja muita tarinoita kertoo kiehtovasti Varangerin saamelaismuseon julkaisu Historian jäljillä Varangissa (2006)

Myös:
Berge: Lofoten, en kulturhistorisk reisebok (2004)
Konttinen: Etelä-Kuola, lähelle kauas : matkaopas Murmanskin alueen eteläosaan (2008)
Konttinen: Sankarimatkailijan Arkangeli (2005)
Monsen: Pohjoiskalotti 365, eräseikkailuja pohjolassa (2008)
Nordkalotten : bil- och turistkarta. – 1:700000 (2007)

Irene Piippola, kirjastonhoitaja
Lappi-osasto

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: