Suoma sämimaccuheh / Suomen saamelaispuvut
Inari, Sami duodji 2010. 94 s.

Suoma sämimaccuheh

Vihdoin kovissa kansissa ja vihdoin myös suomeksi! Sami Duodji, Inarissa toimiva saamelainen käsityöyhdistys on julkaissut kirjan Suomen saamelaisalueen saamenpuvuista kuvin ja sanoin.

Suomessa on viisi saamenpukumallia: inarinsaamelainen, kolttasaamelainen, Vuotson, Utsjoen ja Enontekiön puku. Saamenpuku koostuu useasta osasta: puku itse, lakki, vyö, lapaset, housut, säpikkäät ja sisnakat, paulat ja kengät. Puku on näkyvä osa saamelaista kulttuuria ja se kantaa paljon kulttuurista ja yhteisöllistä historiaa hartioillaan. Puku myös muuttuu ajan ja ihmisten mukana.

Kirjan julkaiseminen on yhteisöllisen voiman ja tekemisen näyte. Kirjan tekemiseen osallistui sen eri työvaiheissa 60 ihmistä. Teos on kirjoitettu kaikilla kolmella Suomen saamenkielellä ja suomeksi. Siinä esitellään puvut ja niiden osat sekä erikseen hääpukuja ja vanhoja valokuvia puvuista ja niiden käyttäjistä. Kirjan lopussa on lyhyt pukusanasto.

Sami duodji on perustettu vuonna 1975 ja sillä on toimitilat Inarissa ja Enontekiöllä. Tiloissa toimii käsityömyynnin lisäksi saamelaisen kirjallisuuden ja musiikin kirjakauppa. Käsityöyhdistyksellä on ajatuksena julkaista myös pukukaavakirja mille onkin suuri tarve.

Lue myös:
Jorma Lehtola. Sami Duodji 1975-2006. Kustannus-Puntsi 2006
Seija Risten Somby. Sisti duodji. Samediggi 2008
Anny haugen. Samisk husfild i Finnmark. Norsk folkemuseum, 1987 

Irene Piippola
kirjastonhoitaja
Lappi-osasto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s