Parempia elokuvia kirjastoon


Asiakaskyselyn palautteissa kaivattiin parempaa ja laajempaa elokuvatarjontaa kirjastolle. Toivottiin mm. enemmän klassikkoelokuvia ja jännäreitä. Tässä vastausta siihen mitkä ovat kirjaston mahdollisuudet.

Rajoja kirjaston tarjonnalle asettavat hankintakanavat ja raha. Kirjasto ei voi hankkia elokuvia Prismasta eikä Anttilasta, vaan elokuvien maahantuojat ja välittäjät ovat antaneet kirjastomyynnin 4-6 myyjälle. Usein uusi elokuva annetaan ensin vuokraamoille ja kauppoihin myytäväksi ja sitten kirjastoille lainattavaksi. Toki kirjastossa on osittain samoja elokuvia kuin vuokraamoissa.

Kirjastot maksavat kalliimman hinnan tekijänoikeusmaksun muodossa, sekin rajoittaa elokuvien hankintaa kirjoihin verrattuna. Elokuvan hinta voi olla 60-95 euroa.
Elokuvien saatavuutta kirjastoille seurataan ja ostetaan paljolti listoilta ja edustajien käynneillä. Tällöin ilmestyvien elokuvien seuraaminen lehdistä ja netistä on erityisen tarpeen. Hankinta poikkeaa suuresti kirjojen ja musiikinkin hankinnasta.

Kaikesta huolimatta kirjasto on hankkinut vuosien saatossa kohtalaisen kokoelman elokuvia, joita kaikkia ei juuri näy hyllyssä. Parhaiten tarjontamme näkyy kirjaston nettitietokannassa http://www.lapinkirjasto.fi Kaikkiaan aikuisten elokuvia on tarjolla noin 2600 nimekettä, vuosittain hankitaan noin 450 elokuvaa.

Kirjastolla on elokuvia vielä VHS-muodossakin, tosin ne eivät kaikki ole enää esillä avohyllyssä tilanpuutteen vuoksi. Blu-ray-elokuvia hankitaan tarjonnan laajentumisen myötä. Kysyntääkään ei vielä ole kovin suuresti ollut, mutta ehkäpä olympialaisten jälkeen on kodeissa uusia laitteita ja niiden mukana kysyntääkin tulee.

Kirjaston hankinnasta suurin osa on edelleen kirjoja. Näin kirjaston 150-vuotisjuhlavuonna on mukava muistaa, että elokuva tuli kirjaston tarjontaan vuonna 1985 ja Rovaniemi oli ensimmäisten kokeilukirjastojen joukossa. Nyt elokuva on osa kirjaston normaalia tarjontaa.

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: