Virtahepoja Reinissä ja majavapato Vimpelissä


Tom Björklundin kuvitus ja Seppo Vuokon teksti
Mammutin aika – elämää jääkaudella

Kuvataide on useissa tietokirjoissa keskeisenä tekijänä. Tässä kirjassa taidemaalari Tom Björklundin kuvat ja Seppo Vuokon teksti kuvaavat viimeisimmän jäätiköitymisvaiheen, Veiksel-kauden, ja sen sulamisvaiheen eläimiä ja kasveja ja hiukan ihmisiäkin.

Seppo Vuokon kasvien, lintujen, nisäkkäiden ja hyönteisten kuvaukset vuorottelevat ja antavat elävän kuvan mammuttiarosta. Mammuttiaron oli laaja, Itämereltä Tyynelle merelle eri vaiheissa. Mammuttien suku ja lajit saivat miljoonien vuosien aikana omat kehityskaarensa. Ne olivat kasvissyöjiä ja lauma tarvitsi isoja elinalueita. Siperian ikiroudasta löytynyt lapsimammutti Diman kohtalo kertoo paljon mammuttien historian loppumisesta 40 000 vuotta sitten: Dima taisi kuolla nälkään. Virtahevot menestyivät Reinissä, kun oli lauhempia kausia jääkausien välissä.

Tom Björklundin kuvat esittävät yksityiskohtia, tietyn lajin eläimiä, kasveja, joskus myös aronäkymiä, jäästä esiin tunkevia vuoria. Tunnelma kuvissa on levollinen. Vaikka otsikkona on Jään tappava syleily, isokauriit syövät rauhallisina ruohoa. Tom Björklundin kuvat jääkauden ihmisestä poikkeavat perinteisestä luolaihmiskuvasta, juuri samannäköisiä taitaa tulla vastaan tänään Rovaniemelläkin.

Ajantajua helpottamaan on kirjassa taulukko, jossa on jääkauden nimi ja ”alkamisaika vuotta sitten”.

Muita:
Santeri Tuori: Metsä;
Minna Havukainen: Puerperium;
Martti Jämsä: Helsinki Polaroid

Mainokset

Tietoja Seija Å
Rovaniemen kaupunginkirjaston informaatikko, suhtautuu uteliaasti maailmaan, lukee monien alojen tietokirjoja. Myös sarjakuvia ja runoja välilä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: