Kategoria(t): Yleistä

Sinun kanssasi maailma on kuin kirjasto


runoilta
Persialainen runoilta kirjastossa 10.11.2009

PERSIALAINEN RUNOILTA

Lapin maakuntakirjasto, Rovalan Setlementti ry:n hallinnoima monikulttuurikeskus MoniNet ja sanataideyhdistys Papperpuu ry järjestävät persialaisen runoillan maakuntakirjaston Lapponica-salissa tiistaina 10.11.2009 klo 18.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Tilaisuuden ohjelmassa kohtaavat klassinen ja moderni, uusi ja vanha, sukupolvet ja maailmankuvat kielten ja kulttuurien runollisessa vuoropuhelussa. Persialaista ja suomalaista, klassista ja modernia runoutta lausutaan suomeksi, persiaksi ja englanniksi. 

Iranin Mashadissa syntynyt Ali Shafiei muutti Imatralta Rovaniemelle lähemmäs lunta, pakkasta ja kuuraa. Hän kertoo runoistaan löytyvän monia samoja elementtejä kuin pohjoisesta luonnosta. Shafiei on julkaissut runoteoksen lisäksi dokumentti- ja lyhytelokuvia. Ensimmäisen runonsa hän kirjoitti 15-vuotiaana, ja hakeutui ystävän kannustamana kirjoittajakurssille. Runoillassa Shafiei lausuu omia tekstejään persiaksi. 

Sanataideyhdistys Papperpuusta mukana on Titi Honkanen, Iisalmesta kotoisin oleva rovaniemeläistynyt sana- ja mediataiteilija. Honkanen tulkitsee sekä Shafiein runoja suomeksi ja englanniksi että papperpuulaisten omaa tuotantoa. 

Rovaniemellä asuva, Afganistanissa syntynyt Fatemeh Kheirkhah avaa alustuksessaan persialaisen runouden mestareiden Mawlana Rumin ja Omar Khaijamin elämänkertoja sekä runouden merkitystä persialaisessa kulttuurissa. Kheirkhah lukee Khaijamia ja Rumia persiaksi. Suomeksi Rumia ja Khaijamia lausuu Suomen Lausujain Liiton jäsen Kaisu Kairakari, elämäntyönsä kirjastossa tehnyt kirjallisuuden ja runouden harrastaja.

Advertisement

Tekijä:

Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s