Runoja, rubiiniviiniä ja juonitteluja sulttaanin hovissa


Maalouf, Amin: Samarkand samarkand
Gummerus, 2009

Samarkand on jännittävä romaani, jossa seurataan nuoren Omar Khaijamin elämää 1000-luvun Persiassa. Khaijam oli persiankielinen runoilija, joka tuli tunnetuksi viiniä ja rakkautta ylistävistä runoistaan myös länsimaissa 1850-luvulla. Kerrotaan nuorten brittisotilaiden pakanneen Khaijamin runoja reppuunsa lähtiessään Sommen juoksuhautoihin taistelemaan. Samarkandissa Khaijam kirjoittaa nelisäkeitään salaiseen runokirjaansa, ja kirjan toinen juoni seuraakin 1900-luvun alussa nuoren amerikkalaisen miehen seikkailuja kadonneen runokirjan, Rubaijatin, etsinnässä.

Maalouf sekoittaa teoksessaan faktaa ja fiktiota antaen lukijalle jännittävän seikkailukertomuksen sekä tietoutta persialaisesta elämästä niin sulttaanien hovissa kuin rahvaan parissa, kuin myös tietoa miten suurvallat muokkasivat nykyisen Iranin kohtaloa vuosisadan alussa ja mistä sunnien ja shiiojen kiistoissa on kysymys.

Khaijam oli myös filosofi, tähtitieteilijä ja matemaatikko, ja Maalouf onkin sisällyttänyt teokseensa mm. aikakauden tietoutta maailmankaikkeudesta. Khaijam toimii kirjassa sulttaanin neuvonantajana ja poliittiset juonittelut hovissa vievät Khaijamia pakomatkalle hovista toiseen ja hänen ystävyytensä Hasan-e Sabbahiin avaa lukijalle tietoa salaperäisestä assassiini-lahkosta. Ja eihän runoilija voi elää ilman lempeä, niinpä Omarin rakkauden kohde kirjassa on runoilijatar Dzahan, nuori ja vilkas leski.

Suomeksi Khaijamin runoja voi lukea vaikkapa Jaakko Hämeen-Anttilan suomennoksina (alla oleva), lisäksi Hämeen-Anttila on kirjoittanut Khaijamin elämäkerran. Annikki Sunin käännös Samarkandista on nautittavaa luettavaa.

”Ruukku rubiiniviiniä, runokirja,
suurusta pikkuisen, pala leipää,
sinun kanssasi kahden autiudessa –
suloisempaa ei olisi kuninkaalla!”

Muuta:
Amin Maalouf on Ranskan tunnetuimpia nykykirjailijoita. Hän on mm. tehnyt libreton Kaija Saariahon oopperoihin Kaukainen rakkaus ja Adriana Mater.

Saatavuus: Lapin maakuntakirjastossa 5 kpl

Lue myös: Bartol, Vladimir: Alamut.
Kirja kertoo Hasan-e Sabbahin fiktiivisen elämäkerran.

 Kati Lukkarinen Aalto-salista

Mainokset

Tietoja Kirjava kirjasto
Kirjava kirjasto on Lapin kirjastojen vinkkausblogi. Kirjoittajina toimii Lapin kirjastojen henkilökunta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: